Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wigilijny żurek grzybowy z uszkami Koła Gospodyń Wiejskich z...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Potrawy wigilijne. Tradycyjne zupy wigilijne: barszcze czerwone, grzybowe, z fasolą [PRZEPISY]

Wigilijny żurek grzybowy z uszkami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki na zakwas
mąka żytnia
skórka z razowego chleba
czosnek, ziele angielskie, liść laurowy

Składniki na wywar
włoszczyzna
grzyby suszone

Składniki na ciasto na uszka
mąka
jajko
woda

Składniki na farsz grzybowy
grzyby
masło
cebula

Wykonanie
Zakwas. Mąkę żytnią, skórkę z chleba razowego, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy zalać wodą i zostawić na kilka dni do zakwaszenia w ciepłym miejscu.
Ciasto. Z podanych składników przygotować ciasto.
Farsz. Grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody. Doprawić do smaku.
Rozwałkować ciasto i formować uszka, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć. Odcedzić zakwaszony żurek, połączyć z wywarem z włoszczyzny i ugotowanymi grzybami, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać żurkiem.

Zobacz również

Wiosenna biesiada przy kominie z Uniwersytetem Trzeciego Wieku w Radomsku. ZDJĘCIA

Wiosenna biesiada przy kominie z Uniwersytetem Trzeciego Wieku w Radomsku. ZDJĘCIA

Padalce i zaskrońce zaczynają się wygrzewać na ścieżkach. Nie róbmy im krzywdy

Padalce i zaskrońce zaczynają się wygrzewać na ścieżkach. Nie róbmy im krzywdy

Polecamy

Kino Mikro zaprasza w magiczną podróż do świata Studia Ghibli

Kino Mikro zaprasza w magiczną podróż do świata Studia Ghibli

Jolanta Fraszyńska dopuszcza do swego serca i umysłu tylko dobre informacje

PLUS
Jolanta Fraszyńska dopuszcza do swego serca i umysłu tylko dobre informacje

Sensacyjnych transferów w F1 ciąg dalszy. Teraz czas na Verstappena

GORĄCY TEMAT
Sensacyjnych transferów w F1 ciąg dalszy. Teraz czas na Verstappena