MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szafranowe risotto z grzybami i świeżym dorszem...
fot. Paweł Epler

Potrawy z ryżem. TOP 10 dań z ryżem naszych Czytelników [PRZEPISY]

Szafranowe risotto z grzybami i świeżym dorszem

Składniki
1/2 kg ryżu arborio
spory garnek bulionu warzywnego (około 4-5 litrów - to zależy, ile wchłonie ryż)
2 małe szalotki
szczypta szafranu namoczona w ciepłej wodzie
łyżka zimnego masła
kilka suszonych pomidorów
ząbek czosnku
kilka grzybów (rozmrożone grzyby leśne, pieczarki)
1/2 pęczka zielonej pietruszki
2 łyżki startego parmezanu
dorsz świeży ze skórą (liczymy niewielki kawałek około 150 g na osobę)
olej i masło do smażenia

Wykonanie
Pamiętajmy, że bulion do zalewania ryżu musi być ciepły. W przeciwnym razie ziarenka ryżu się zahartują i nie będą chłonąć płynu.
W garnku, w którym będziemy przygotowywać risotto, rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić szalotkę i czosnek, chwilę podsmażyć. Wsypać ryż i bardzo dokładnie podsmażyć. Gdy już każde ziarenko będzie obtoczone olejem, zaczynamy dolewać po chochelce gorącego bulionu.
Mieszać dotąd, aż ryż wchłonie cały płyn (mi zajęło to ok. 45 minut).
Pod koniec, gdy zobaczymy, że ryż dochodzi i brakuje mu kilku minut, dorzucić suszone pomidory, przesmażone wcześniej na maśle grzyby i namoczony w ciepłej wodzie szafran razem z wodą). Wymieszać. Pod koniec dodać łyżkę bardzo zimnego masła i parmezan starty na drobnych oczkach oraz posiekaną pietruszkę.
Jest zasada, że nie dajemy parmezanu do owoców morza i ryb, ale w tym przypadku ryba nie stanowi treści risotta, tylko dodatek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać ze smażonym ma maśle dorszem.
Jak usmażyć dorsza? Rybę doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, dorsza kłaść od strony skóry i usmażyć na średnim ogniu, polewając masłem. Kilka minut wystarczy. Rybę oczywiście przewrócić, żeby była lekko rumiana, a skórka chrupiąca. Ryba ma być jędrna, sprężysta, nie wysuszona na wiór. Rybę skropić sokiem z cytryny.
Przepis Agnieszki Delkowskiej

Zobacz również

Ruszyła budowa nowego przedszkola w Niegardowie Kolonii

Ruszyła budowa nowego przedszkola w Niegardowie Kolonii

Nowa podstawa programowa już w tym tygodniu

Nowa podstawa programowa już w tym tygodniu

Polecamy

Włosy lśnią jak tafla. Domowa laminacja włosów nabłyszcza i pielęgnuje za grosze

Włosy lśnią jak tafla. Domowa laminacja włosów nabłyszcza i pielęgnuje za grosze

Sekret sylwetki Doroty Gardias. Codziennie przestrzega tych dwóch zasad i są efekty

Sekret sylwetki Doroty Gardias. Codziennie przestrzega tych dwóch zasad i są efekty

Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!

NOWE FAKTY
Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!