Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prawdziwa historia polskiej kuchni

Nasza Historia
Zapraszamy w podróż do źródeł polskich smaków. Niezwykłe, albumowe wydanie specjalne NASZEJ HISTORII poświęcone wspaniałej tradycji polskiej sztuki kuchennej jest już w kioskach. Oto, co przygotowaliśmy dla Państwa do czytania!

Sto stron materiałów o historii kuchni i smaku. Niepowtarzalne tradycyjne przepisy, dziesiątki anegdot i ciekawostek. To właśnie KUCHNIA - wydanie specjalne Naszej Historii.

  • Kucharz doskonały - czyli jak kształtowała się polska szkoła kulinarna. Pierwsze książki kucharskie, pierwsze słynne restauracje, pierwsi topowi szefowie kuchni. Już setki lat temu potrafiliśmy wpędzać w kuchenne kompleksy Włochów i Francuzów!
  • Kuchenne rekonstrukcje - Czy da się w pełni wskrzesić tradycyjne potrawy na współczesnym stole? Czego unikać, gdzie szukać produktów i przypraw? O tym materiał autorów stałej rubryki kuchenno-rekonstrucyjnej w Naszej Historii.
  • Karol Okrasa o prawdziwych polskich smakach - znany szef kuchni o tym, jak bardzo różni się nasze współczesne wyobrażenie o polskiej kuchni od jej rzeczywistego historycznego bogactwa.
  • Kuchnia towarzyska - etykieta, obyczaj, spisane i niepisane reguły zachowania w dobrym towarzystwie.
  • Wojna postu z karnawałem - co jedzono w chłopskich chatach.
  • Kuchnia prestiżu, czyli zastaw się a postaw się - przepych i bogactwo na sarmackich stołach polskiej szlachty.
  • Obyczaje po jedzeniu - panie do saloniku, panowie do gabinetu - wszyscy sięgają po kieliszki.

To nie koniec! W naszym wydaniu specjalnym znajdą Państwo aż 28 tradycyjnych przepisów z różnych tradycji kulturowych Rzeczypospolitej. Każdy przepis zrekonstruowaliśmy na podstawie historycznych źródeł. Każda z potraw została przygotowana przez szefów kuchni świetnych restauracji i sfotografowana specjalnie dla Państwa:

  • Kuchnia kresowa - Tatar, barszcz z uszkami, lwowskie gołąbki, placek z jabłkami
  • Kuchnia wielkopolska - Gzik, parzybroda, gęś świętomarcińska, chruściki
  • Kuchnia kaszubska - Hyling, zupa z brukwi i gęsi, szmurowana kapusta, ruchanki
  • Kuchnia śląska - Szalot, siemieniotka, rolady, szpajza
  • Kuchnia warszawska - zimne nóżki, flaki z pulpetami, wątróbki cielęce, pączki
  • Kuchnia żydowska - gefilte fisz, czulent, ryba zapiekana, hamantaszki
  • Kuchnia galicyjska - galicyjski pasztet, rosół z wielu mięs, kaczka z jabłkami, piszinger

W naszym wydaniu specjalnym przedstawiamy także listę drinków z prawdziwą historią, oraz produkty regionalne, bez których nie byłoby polskiej kuchni.

Tu jeszcze więcej o KUCHNI - nowym wydaniu specjalnym NASZEJ HISTORII:

KUCHNIA. Niezwykłe wydanie specjalne Naszej Historii

Zapraszamy! KUCHNIA jest już dostępna w kioskach w całej Polsce, w cenie 7,95 zł.

TUTAJ - w serwisie prasa24.pl mogą Państwo już teraz, nie ruszając się z domu, kupić e-wydanie Naszej Historii lub zamówić prenumeratę: PRASA24.PL

Zapraszamy także na profil Naszej Historii na FACEBOOKU i do obserwowania naszego konta na TWITTERZE.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski