Proste przekąski na Sylwestra 2023 z ciasta francuskiego. TOP 10 przepisów na małe co nieco
Ślimaczki wytrawne z ciasta francuskiego
Składniki
200 g szynki parzonej
200 g świeżych pieczarek
2 łyżki oleju
200 g sera Podlaskiego MSM Mońki
150 g kapusty pekińskiej
4 sztuki pomidorów suszonych z oleju
pieprz do smaku
2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
Wykonanie
Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać.
Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) na złoty kolor.
Podawać z ulubionym zimnym sosem, na przykład czosnkowym.
Przepis Roberta Muzyczki