Przepis na pączki na Tłusty Czwartek 2024. TOP 10 przepisów na pyszne, domowe pączki naszych Czytelników
Domowe proste pączki z czekoladą i rodzynkami Joanny Tokarz
Składniki na około 30 pączków
1/2 kg mąki pszennej tortowej
4 żółtka
1 jajko
kieliszek spirytusu
8 dag margaryny
10 dag cukru kryształu
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki przegotowanej letniej wody
5 dag drożdży świeżych
szczypta soli
Dodatkowo
ok. 100 g kremu czekoladowego
5 dag rodzynek
cukier puder do posypania po wierzchu
około 1 litr oleju do smażenia
Wykonanie
Drożdże rozkruszyć, zalać letnim mlekiem, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtko i jajko utrzeć z cukrem. Margarynę roztopić i wystudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn drożdżowy oraz masę jajeczną, szczyptę soli, spirytus i przegotowaną wodę. Wyrobić w trakcie dodając roztopioną margarynę.
Pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm i wykroić szklanką krążki.
Na połowę krążków nałożyć krem oraz kilka rodzynek, przykryć drugim krążkiem, zlepiamy dokładnie brzegi i wykroić szklanką o mniejszej średnicy. Pączki zostawić do wyrośnięcia, a następnie smażyć na głębokim oleju. Przestudzone posypać cukrem pudrem.