Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników [PRZEPISY]
Makaron z zielonymi warzywami Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje
Składniki
150 g makaronu muszelki
1 cebula
1 łyżka masła
1 cukinia
1 brokuł
140 g mrożonego zielonego groszku
1 pęczek zielonych szparagów
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
100 ml śmietanki 18%
1 szklanka wody lub bulionu
Wykonanie
Na maśle podsmażyć cebulę posiekaną w piórka. Brokuła rozdzielić na różyczki i wrzucić do cebuli, zalać wodą. Gdy brokuł lekko zmięknie dodać zielone szparagi pocięte na kawałki oraz zielony groszek. Na koniec dorzucić cukinię pokrojoną na ćwiartki. Warzywa przyprawić i gdy zmiękną - wlać śmietankę i zagotować.
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie.
Ugotowany makaron przełożyć do sosu z warzywami, wymieszać i przełożyć na talerz.