Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników [PRZEPISY]
Szparagi zawijane w boczek Katarzyny Kośmider, autorki bloga w Kuchni Katie.
Składniki
pęczek zielonych szparagów
boczek wędzony (cienkie, podłużne plastry)
oliwa z oliwek (opcjonalnie)
Wykonanie
Przed grillowaniem lub pieczeniem zielone szparagi należy pozbawić twardych, włóknistych końcówek. Odciąć 3-4 cm na końcach, lub wygiąć je w łuk - złamią się w miejscu, w którym nie ma już włókien.
Zielonych szparagów (w przeciwieństwie do białych) nie trzeba obierać ze skórki.
Można szparagi zblanszować, tym celu należy je wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku.
Grube szparagi zawinąć pojedynczo w plasterek boczku. Cienkie szparagi zawinąć po dwa lub trzy w plasterek boczku.
Grillować szparagi na niedużym ogniu z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący, a szparagi miękkie.