MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Galaretka z czarnych lub czerwonych porzeczek...
fot. Fot. 123 RF

Przetwory, których nie może zabraknąć w twojej spiżarni. Smakują jak u babci! [PRZEPISY]

Galaretka z czarnych lub czerwonych porzeczek

Składniki
1 kg  porzeczek czarnych lub czerwonych 
1,5 szklanki zimnej wody 
1 kg cukru 

Wykonanie
Porzeczki opłukać i obrać z szypułek. Dodać wodę, zagotować i gotować ok.10 minut. Odcedzić na sicie naciskając, aby uzyskać jak najwięcej soku. 
Sok wyciśnięty z porzeczek zagotować, dodać 1 kg cukru na 1 litr soku gotować jeszcze 10 minut- czarne porzeczki; 20 minut - czerwone porzeczki. Całość jest płynna. Wlać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem aż wystygną (można też zapasteryzować).
Przepis Marty Góry

Zobacz również

Wypadek! Mężczyzna wpadł pod tramwaj na ul. Legnickiej

NOWE
Wypadek! Mężczyzna wpadł pod tramwaj na ul. Legnickiej

Rekordy życiowe i trzy minima na mistrzostwa Europy podczas Monika Pyrek Tour!

Rekordy życiowe i trzy minima na mistrzostwa Europy podczas Monika Pyrek Tour!

Polecamy

Polityczne tąpnięcie w Krakowie. Koalicja Obywatelska traci większość w Radzie Miasta

Polityczne tąpnięcie w Krakowie. Koalicja Obywatelska traci większość w Radzie Miasta

Wiemy, kto jest najlepiej zarabiającym sportowcem na świecie minionego roku

Wiemy, kto jest najlepiej zarabiającym sportowcem na świecie minionego roku

Nowy rekord Igi Świątek! Od niemal dziewięciu lat nikt tego nie dokonał!

Nowy rekord Igi Świątek! Od niemal dziewięciu lat nikt tego nie dokonał!