Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Marynowana fasolka szparagowa na zimę...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Przetwory, których nie może zabraknąć w twojej spiżarni. Smakują jak u babci! [PRZEPISY]

Marynowana fasolka szparagowa na zimę

Składniki (na 10 słoiczków 330 ml)
1,5 kg fasolki szparagowej
kilka gałązek kwiatu kopru
ziarna pieprzu
liście laurowe
ziele angielskie
gorczyca
10 ząbków czosnku

Składniki na zalewę
2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli

Wykonanie
Fasolkę obciąć na końcach i gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. 
Do każdego ze słoików włożyć po gałązce kopru, kilka ziaren pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku oraz odrobinę gorczycy. W słoikach ułożyć obgotowaną fasolkę. 
Z podanych składników zagotować zalewę. Gorącą zalewą zalać fasolkę w słoikach. Słoiki zakręcić. Pasteryzować 15 minut. 
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Zobacz również

Marsz Żywych już 6 maja. Do Oświęcimia i Brzezinki zjadą ludzie z całego świata

Marsz Żywych już 6 maja. Do Oświęcimia i Brzezinki zjadą ludzie z całego świata

Libiąż. Maszerowali z kijkami dla Biało-Czerwonej. Zawody nordic walking. Zdjęcia

Libiąż. Maszerowali z kijkami dla Biało-Czerwonej. Zawody nordic walking. Zdjęcia

Polecamy

Trzy nowe linie autobusowe zaczęły kursy w gminie Zabierzów

Trzy nowe linie autobusowe zaczęły kursy w gminie Zabierzów

Wschodząca gwiazda Barcelony mogła trafić do Rakowa! Podano nawet kwotę

Wschodząca gwiazda Barcelony mogła trafić do Rakowa! Podano nawet kwotę

Zderzenie pięciu aut na drodze S7 w powiecie miechowskim. Poszkodowane dziecko

Zderzenie pięciu aut na drodze S7 w powiecie miechowskim. Poszkodowane dziecko