5 z 13
Poprzednie
Następne
Przetwory, których nie może zabraknąć w twojej spiżarni. Smakują jak u babci! [PRZEPISY]
Marynowana fasolka szparagowa na zimę
Składniki (na 10 słoiczków 330 ml)
1,5 kg fasolki szparagowej
kilka gałązek kwiatu kopru
ziarna pieprzu
liście laurowe
ziele angielskie
gorczyca
10 ząbków czosnku
Składniki na zalewę
2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
Wykonanie
Fasolkę obciąć na końcach i gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić.
Do każdego ze słoików włożyć po gałązce kopru, kilka ziaren pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku oraz odrobinę gorczycy. W słoikach ułożyć obgotowaną fasolkę.
Z podanych składników zagotować zalewę. Gorącą zalewą zalać fasolkę w słoikach. Słoiki zakręcić. Pasteryzować 15 minut.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”