Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Agnieszki Sznajder...
fot. Agnieszka Sznajder

Przetwory z ogórków na zimę. TOP 10 przetworów z ogórków gruntowych naszych Czytelników [PRZEPISY]

Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Agnieszki Sznajder

Składniki

1 kg ogórków (lub wielokrotność, mogą być różne wielkości, tylko trzeba przygotować różnej wielkości słoiki)
 
Składniki na solankę 
1 litr zimnej wody 
3 kopiate łyżki soli morskiej  
 
Składniki na zalewę 
2 i 1/2 szklanki wody 
1 i 1/4 szklanki octu 10%
1 i 1/2 szklanki cukru 
10 ziaren ziela angielskiego 
10 ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego 
4 liście laurowe 
1 płaska łyżeczka kurkumy 
kilka ząbków czosnku, w zależności od upodobań i wielkości słoika po 1 lub 2 ząbki na słój 
2 płaskie łyżeczki gorczycy 
 
Wykonanie
Ogórki dobrze umyć i ostrym nożem pokroić w podłużne cienkie plastry, ułożyć w płaskim naczyniu i zalać solanką na 1 godzinę. Po godzinie zlać solankę, a ogórki ułożyć dość ciasno na stojąco w słoikach. 
Składniki zalewy zagotować, zalać przygotowane słoiki wypełnione ogórkami, do każdego słoika dać część przypraw, na koniec umieścić w słojach ząbki czosnku. Zakręcić i pasteryzować przez ok. 8-10 minut.

Zobacz również

Oto najlepsze punkty widokowe w Bydgoszczy i okolicy. Te widoki zapierają dech

Oto najlepsze punkty widokowe w Bydgoszczy i okolicy. Te widoki zapierają dech

Ruszają AMP w trójboju siłowym w Katowicach

Ruszają AMP w trójboju siłowym w Katowicach

Polecamy

Sportowi bankruci. Tyson i Becker to nie Kurek czy Gortat

Sportowi bankruci. Tyson i Becker to nie Kurek czy Gortat

Śmiertelny wypadek pod Olkuszem. Zginął rowerzysta

Śmiertelny wypadek pod Olkuszem. Zginął rowerzysta

Uwaga! Nie ma już wolnych miejsc na parkingach przy szlaku do Morskiego Oka w Tatrach

Uwaga! Nie ma już wolnych miejsc na parkingach przy szlaku do Morskiego Oka w Tatrach