Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

(Przy)Gotujcie się na smakołyki!

Redakcja
IMPREZA. Rusza ostatni półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaków - "Gotujcie się".

Już w niedzielę na miechowskim Małym Rynku stoły będą uginały się od regionalnych przysmaków. Będzie można skosztować m.in. staropolskich placków ziemniaczanych, smalcu chłopskiego, kapusty zasmażanej po miechowsku. Miesz-kańcy miasta i ci, którzy akurat będą spędzać tu wolny czas, mają jedyną okazję, aby poznać najlepsze smaki Małopolski.
Miechów jest ostatnim półfinalistą Małopolskiego Festiwalu Smaku. Zaprezentuje się 20 wystawców, którzy będą rywalizować zarówno w konkursie (produkty oceniane przez profesjonalne jury), jak i w plebiscycie (najlepszy przysmak wybierze publiczność).
Warto skusić się m.in. na cebulak z barszczem czerwonym. Tę potrawę przygotuje Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepanowic. - Chciałyśmy przyrządzić coś, co tak często nie powtarza się na stołach w naszym regionie, a co jest naprawdę pyszne - mówi Jolanta Sewioł z KGW. Zapewnia, że barszczyk będzie przyprawiony na ostro. Zdradza też, co kryje się pod nazwą cebulak. - Ciasto będzie upieczone na swojskich jajkach. Natomiast, aby powstał farsz trzeba poddusić pieczarki, cebulkę, doprawić je solą, pieprzem, papryczką. Później farsz razem z żółtym serem i białkami ubitymi na pianę wykłada się na ciasto - mówi pani Jolanta.
Na stole gospodyń pojawi się także tradycyjny chleb z pieca na węgłach, różnego rodzaju smalczyki oraz domowe ciasta. - Zachęcamy też do skosztowania masełka z pietruszką, które jest doskonałym dodatkiem do grillowanych potraw. Jest ono jeszcze mało znane, ale bardzo zdrowe, bo pietruszki daje się do masła tyle, ile... jej wejdzie - zachwala Jolanta Sewioł.
Swój produkt będzie też prezentowało koło z Wierzbicy. - Przygotujemy domowy smalec. Robię go od lat jeszcze z przepisu mojej mamy. Daję słoninkę, boczek, kiełbasę i cebulkę - wylicza Stanisława Myrda, szefowa KGW z Wierzbicy. Gospodynie zapraszają także na twarożek z miętą, kaczuszki z jajek, ciasta drożdżowe m.in. z porzeczkami i nutellą. Na stole będzie królował jeszcze jeden przysmak - budyń leczniczy babuni. Gospodyni nie zdradza jednak przepisu, zachęcając do odwiedzenia stoiska.
Burmistrz Krzysztof Świerczek jest przekonany, że sporo emocji dostarczy konkurs z pierogami. - Będzie on prowadzony w dwóch kategoriach dla kobiet i mężczyzn. Do zjedzenia, i to na czas, jest aż 500 sztuk - podkreśla.
Wystawcy będą prezentować swoje smakołyki pod namiotami gminnymi. - Zakupiliśmy ich 20 przede wszystkim z myślą o imprezach plenerowych. Dzięki temu nie musimy się martwić, skąd i za ile wypożyczyć namioty, bo mamy swoje - zaznacza burmistrz.
Wszystkich mieszkańców zaprasza w niedzielę do Małego Rynku. Impreza rozpoczyna się o 10, a potrwa do 17.30. W programie przewidziane są także występy artystyczne oraz konkursy dla dzieci. - Smakujmy razem małopolskie produkty - zachęca Krzysztof Świerczek.
Magdalena Uchto
[email protected]
BĘDĄ NA FESTIWALU
Kategoria "Smakołyki z legendą"
Miód majowy - Powiatowe Koło Pszczelarzy
Śmietana 12% "Krakowianka" - OSM z Miechowa
Smalec chłopski - Zakład Przetwórstwa Mięsnego Baso z Olkusza
Surówka z kiszonej kapusty - "Planeta" z Charsznicy
Pierogi miechowskie - Karczma "Siedlisko" ze Strzeżowa
Kapusta zasmażana po miechowsku - restauracja "Vita" z Miechowa
Staropolskie placki ziemniaczane - Gospodarstwo Nasienno-Handlowe w Biskupicach oraz KGW Biskupice
Kiełbasa Swojska - F.H.P "Zet-Pol" Janusz Zadęcki z Czapel Małych
Ryba staropolska - Restauracja "Filadelfia" z Miechowa
Kołacz jurajski - "Patrycja&Paweł" PPUH z Kwaśniowa Górnego
Kategoria "Tradycyjne specjały"
Małopolski miód spadziowy - Niepołomicki Bartnik Tadeusz Porębski
Charsznicka kapusta kwaszona - Andrzej Pietrzyk ze Swojczan
Kiełbasa lisiecka - Zakład Masarski "Mądry" Stanisław Mądry, Liszki
Kategoria "Ekologiczne przysmaki"
Ziemniaki z kwaszonym mlekiem - Gospodarstwo Ekologiczne Marcin Florek z Widnicy
Regionalna Herbata Rumiankowa - Studio Zdrowego Ciała z Miechowa
Olejek dziurawcowy - Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz, Osiek
Kategoria "Jak u mamy"
Cebulak z tradycyjnym barszczykiem czerwonym - KGW Szczepanowice
Smalec domowy - KGW Wierzbica
Kiełbasa chłopska po zarogowsku - KGW Zarogów
Letni bigosik mamy - KGW Bukowska Wola

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski