reklama

(Przy)Gotujcie się na smakołyki!

RedakcjaZaktualizowano 
IMPREZA. Rusza ostatni półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaków - "Gotujcie się".

Już w niedzielę na miechowskim Małym Rynku stoły będą uginały się od regionalnych przysmaków. Będzie można skosztować m.in. staropolskich placków ziemniaczanych, smalcu chłopskiego, kapusty zasmażanej po miechowsku. Miesz-kańcy miasta i ci, którzy akurat będą spędzać tu wolny czas, mają jedyną okazję, aby poznać najlepsze smaki Małopolski.
Miechów jest ostatnim półfinalistą Małopolskiego Festiwalu Smaku. Zaprezentuje się 20 wystawców, którzy będą rywalizować zarówno w konkursie (produkty oceniane przez profesjonalne jury), jak i w plebiscycie (najlepszy przysmak wybierze publiczność).
Warto skusić się m.in. na cebulak z barszczem czerwonym. Tę potrawę przygotuje Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepanowic. - Chciałyśmy przyrządzić coś, co tak często nie powtarza się na stołach w naszym regionie, a co jest naprawdę pyszne - mówi Jolanta Sewioł z KGW. Zapewnia, że barszczyk będzie przyprawiony na ostro. Zdradza też, co kryje się pod nazwą cebulak. - Ciasto będzie upieczone na swojskich jajkach. Natomiast, aby powstał farsz trzeba poddusić pieczarki, cebulkę, doprawić je solą, pieprzem, papryczką. Później farsz razem z żółtym serem i białkami ubitymi na pianę wykłada się na ciasto - mówi pani Jolanta.
Na stole gospodyń pojawi się także tradycyjny chleb z pieca na węgłach, różnego rodzaju smalczyki oraz domowe ciasta. - Zachęcamy też do skosztowania masełka z pietruszką, które jest doskonałym dodatkiem do grillowanych potraw. Jest ono jeszcze mało znane, ale bardzo zdrowe, bo pietruszki daje się do masła tyle, ile... jej wejdzie - zachwala Jolanta Sewioł.
Swój produkt będzie też prezentowało koło z Wierzbicy. - Przygotujemy domowy smalec. Robię go od lat jeszcze z przepisu mojej mamy. Daję słoninkę, boczek, kiełbasę i cebulkę - wylicza Stanisława Myrda, szefowa KGW z Wierzbicy. Gospodynie zapraszają także na twarożek z miętą, kaczuszki z jajek, ciasta drożdżowe m.in. z porzeczkami i nutellą. Na stole będzie królował jeszcze jeden przysmak - budyń leczniczy babuni. Gospodyni nie zdradza jednak przepisu, zachęcając do odwiedzenia stoiska.
Burmistrz Krzysztof Świerczek jest przekonany, że sporo emocji dostarczy konkurs z pierogami. - Będzie on prowadzony w dwóch kategoriach dla kobiet i mężczyzn. Do zjedzenia, i to na czas, jest aż 500 sztuk - podkreśla.
Wystawcy będą prezentować swoje smakołyki pod namiotami gminnymi. - Zakupiliśmy ich 20 przede wszystkim z myślą o imprezach plenerowych. Dzięki temu nie musimy się martwić, skąd i za ile wypożyczyć namioty, bo mamy swoje - zaznacza burmistrz.
Wszystkich mieszkańców zaprasza w niedzielę do Małego Rynku. Impreza rozpoczyna się o 10, a potrwa do 17.30. W programie przewidziane są także występy artystyczne oraz konkursy dla dzieci. - Smakujmy razem małopolskie produkty - zachęca Krzysztof Świerczek.
Magdalena Uchto
magdalena.uchto@dziennik.krakow.pl
BĘDĄ NA FESTIWALU
Kategoria "Smakołyki z legendą"
Miód majowy - Powiatowe Koło Pszczelarzy
Śmietana 12% "Krakowianka" - OSM z Miechowa
Smalec chłopski - Zakład Przetwórstwa Mięsnego Baso z Olkusza
Surówka z kiszonej kapusty - "Planeta" z Charsznicy
Pierogi miechowskie - Karczma "Siedlisko" ze Strzeżowa
Kapusta zasmażana po miechowsku - restauracja "Vita" z Miechowa
Staropolskie placki ziemniaczane - Gospodarstwo Nasienno-Handlowe w Biskupicach oraz KGW Biskupice
Kiełbasa Swojska - F.H.P "Zet-Pol" Janusz Zadęcki z Czapel Małych
Ryba staropolska - Restauracja "Filadelfia" z Miechowa
Kołacz jurajski - "Patrycja&Paweł" PPUH z Kwaśniowa Górnego
Kategoria "Tradycyjne specjały"
Małopolski miód spadziowy - Niepołomicki Bartnik Tadeusz Porębski
Charsznicka kapusta kwaszona - Andrzej Pietrzyk ze Swojczan
Kiełbasa lisiecka - Zakład Masarski "Mądry" Stanisław Mądry, Liszki
Kategoria "Ekologiczne przysmaki"
Ziemniaki z kwaszonym mlekiem - Gospodarstwo Ekologiczne Marcin Florek z Widnicy
Regionalna Herbata Rumiankowa - Studio Zdrowego Ciała z Miechowa
Olejek dziurawcowy - Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz, Osiek
Kategoria "Jak u mamy"
Cebulak z tradycyjnym barszczykiem czerwonym - KGW Szczepanowice
Smalec domowy - KGW Wierzbica
Kiełbasa chłopska po zarogowsku - KGW Zarogów
Letni bigosik mamy - KGW Bukowska Wola

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3