Od pieczywa regionalnego (np. obwarzanek, chleb prądnicki), poprzez tradycyjne (precel, kołacz, chleb jurajski), aż do lokalnych wypieków (np. kukiełki) - wszystko będzie dostępne w jednym miejscu. Antoni Madej, piekarz, szczególne zaproszenie kieruje do dzieci, żeby poznały smak prawdziwego chleba. To właśnie dla nich będą konkursy wypieku obwarzanka i chałki żydowskiej oraz lepienie zwierzątek z masy solnej. Żadne dziecko nie odejdzie z pustymi rączkami.
Cudowne zapachy nie tylko chlebowe, bo na stoiskach znajdą się także produkty regionalne (oscypki, bryndza, kiełbasa lisiecka...), przetwory mleczne Spółdzielni Mleczarskiej Tymbark-Limanowa (stworzone na bazie mleka od krów oo. Cystersów w Szczyrzycu) oraz wiele innych pyszności - każdego roku przyciągają wielu smakoszy. W tym roku impreza powiązana będzie także z pomocą dla poszkodowanych w powodzi. Wolontariusze będą zbierać datki do puszek. Nie zabraknie także wrażeń artystycznych. W sobotę o godz. 17 wystąpi Orkiestra Starussowska "Obligato", w niedzielę zaśpiewają Lidia Jazgar i Hanna Rybka-Chowaniec. (PP)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?