Pszczoły zagrożone w powiatach krakowskim i chrzanowskim

Barbara Ciryt
Barbara Ciryt
Fot. Barbara Ciryt
16 miejscowości znalazło się w obszarze zapowietrzonym zgnilcem amerykańskim pszczół. Trwa walka z chorobą. Inspekcja weterynaryjna kontroluje pasieki na terenie czterech gmin: Czernichów, Krzeszowice, Alwernia i Babice.

Wojewoda małopolski wyznaczył swoim rozporządzeniem teren zapowietrzony. W powiecie chrzanowskim znalazły się w nim miejscowości: Nieporaz, Regulice, Kwaczała, Babice, Rozkochów, Źródła, Podłęże, Mirów, Brodła, w powiecie krakowskim: Sanka, Frywałd, Zalas, Rudno Tenczynka i spory teren Tenczyńskiego Parku Krajobrazowego, Przeginia Duchowna i Rybna.

Kontrole pasiek są wyrywkowe. Jeśli inspektorzy znajdują w jakimś ulu bakterie zgnilca amerykańskiego, które przekraczają dopuszczalne normy, to cała rodzina pszczela idzie do utylizacji - do spalenia.

Teren zapowietrzony jest oznakowany. Przy wjeździe do niego są tablice ostrzegawcze z napisami: "Uwaga. Zgnilec amerykański pszczół. Obszar zapowietrzony".

Według rozporządzenia wojewody w obszarze zapowietrzonym nakazuje się:
- wykonanie przeglądu pasiek przez wyznaczonych urzędowych lekarzy weterynarii;
- niezwłoczne zgłaszanie przypadków zachorowań pszczół z objawami mogącymi wskazywać na zgnilec amerykański pszczół właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii.

W obszarze zagrożonym zakazuje się:
- przemieszczania rodzin pszczelich, matek pszczelich, czerwia, pszczół, pni pszczelich, produktów pszczelich oraz sprzętu i narzędzi używanych do pracy w pasiece – bez zgody właściwego (w danym miejscu) powiatowego lekarza weterynarii;
- organizowania wystaw i targów z udziałem pszczół.

Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Krakowie na swoich stronach interentowych ostrzega przed zgnilcem i opisuje chorobę.
Zgnilec amerykański pszczół (nazywany także zgnilcem złośliwym) jest chorobą wywoływaną przez bakterie i występuje u pszczół miodnych oraz u innych gatunków pszczół na całym świecie.

Choroba atakuje larwy pszczół. Ta groźna bakteria wytwarza przetrwalniki, które są bardzo odporne na niskie i wysokie temperatury oraz na działanie wielu środków dezynfekujących. Zakażenie następuje drogą pokarmową – podczas karmienia larw przez robotnice. Zainfekowany czerw zwykle umiera, a przetrwalniki w zasklepionych komórkach mogą przetrwać przez wiele lat.

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

p
pszczelarz emeryt

To są głupole , nie pszczelarze. Teraz nie wolno grzebać po ulach.

W
Władek

Nie dziwie się że ma zgnilca skoro teraz robi przeglądy. Nieprofesjonalne.

p
pliko

Pani redaktor proszę nie powtarzać bzdur o zgnilcu. Ognisko zgnilca jest w Libiążu, a strefa zapowietrzenia wynika z poszerzenia jej strefy z 3 do 6 km. Niech pani nie sieje paniki.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3