W Nowej Hucie już od najbliższego weekendu na stałe zagości zdrowa żywność od lokalnych rolników. 13 czerwca, przy okazji święta dzielnicy, w dawnej kawiarni Nowohuckiego Centrum Kultury rozpocznie działalność Centrum Lokalnej Kultury Kulinarnej Marchewka Bistro.
To lokal, którego menu bazuje wyłącznie na lokalnych produktach od małopolskich rolników i sprawdzonych domowych przepisach opartych na certyfikowanych produktach z Małopolski.
W Marchewce będzie też można kupić zdrowe i pyszne miody, sery górskie, pasztety wytwarzane w gospodarstwach położonych w promieniu maksymalnie kilkudziesięciu kilometrów od Krakowa oraz tłoczone na Sądecczyźnie soki. - Marchewka jest nowym punktem na kulinarnej mapie Krakowa. To miejsce dla klientów, którzy interesują się tym, skąd pochodzi ich jedzenie i jak zostało przygotowane - wyjaśnia Karolina Braś z Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.
- Jesteśmy przekonani, że Bistro Marchewka wniesie w życie mieszkańców Krakowa nie tylko nowe smaki, ale także wiedzę o tym, jak zakup lokalnych produktów pozytywnie wpływa na środowisko, ochronę krajobrazu oraz przywrócenie różnorodności rodzimych gatunków zbóż, warzyw i owoców - mówi prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska Rafał Serafin.
Bistro Marchewka to także centrum edukacji. Mieszkańcy, którzy w najbliższą sobotę je odwiedzą, będą mogli uczestniczyć w specjalnym pokazie kulinarnym Jerzego Poznańskiego. Planowana jest także degustacja ekologicznej żywności, która odbędzie się w ramach cotygodniowego Targu Produktów Lokalnych. Najmłodsi mogą wziąć udział w warsztatach zdobienia jedzenia, wyplatania koszyków z wikliny oraz tworzenia przedmiotów z surowców wtórnych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?