Rumiane, chrupiące

WOJ
Z kilkunastu większych i mniejszych piekarń (jest ich 8, nie licząc zakładu cukierniczego w Charsznicy: 5 w Miechowie, 2 w Książu Wielkim i jedna w Racławicach) wybraliśmy piekarnię prowadzoną przez braci Mirosława i Wiesława Czernikiewiczów od 1995 r. Zatrudniający 15 osób zakład przeszedł w 2000 r. gruntowne przeobrażenia i modernizacje. Od tego czasu jest to piekarnia na wskroś nowoczesna.

Niewielu wie, że poza importowanym w owczym pędzie Dniem Zakochanych, swoje święto mają dzisiaj piekarze. Królewski fach, różnie odnajdujący się w urynkowionej gospodarce, ma swoje wzloty i upadki także w powiecie miechowskim.

_- Produkujemy aż 80 rodzajów pieczywa, w tym 20 rodzajów to asortyment słodki. Nie używamy żadnych polepszaczy ani sztucznego kwasu chlebowego - jeśli już kwas, to naturalny, od stałego, sprawdzonego dostawcy. Musimy dbać o jakość pieczywa, bo klienta stracić łatwo, a pozyskać niezmiernie trudno - _mówi Wiesław Czernikiewicz.
Odbiorcy mieszkają głównie w powiecie miechowskim, ale pieczywo Czernikiewiczów znane jest także w Krakowie i w południowo-zachodniej części województwa świętokrzyskiego.
Z okazji święta, przypominająca rodzime obyczaje i tradycje, życzymy wszystkim wykonawcom pięknego zawodu powszechnego szacunku i uznania. Bo ci, wypiekający nasz chleb powszedni, ze wszech miar na to zasługują! Tekst i fot. (WOJ)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie