Ryba po grecku na Wigilię 2022 – przepisy. Zobacz jak przygotować pyszną rybę z duszonymi warzywami

opr. Magda Smoleń
Zobacz jak przygotować pyszną rybę po grecku na Wigilię 2020.
Zobacz jak przygotować pyszną rybę po grecku na Wigilię 2020. Fot. 123 RF
Trzy sprawdzone przepisy na wigilijną rybę po grecku! Zobaczcie, jak zrobić pyszne filety z mintaja lub morszczuka czy dorsza z duszonymi warzywami.

Jak przygotować rybę po grecku na Wigilię 2022? Zobacz trzy przepisy:

  • ryba po grecku według Koła Gospodyń Wiejskich
  • szybka i prosta ryba po grecku
  • nowoczesna ryba po grecku z suszonymi morelami
Ryba po grecku – przepis Koła Gospodyń Wiejskich.
Ryba po grecku – przepis Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Ryba po grecku według Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

  • 1 kg filetów mintaja
  • ½ kg marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 duża pietruszka
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 jajka (do panierowania ryby)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia ryby
  • 1 kostka masła
  • przyprawy do smaku według uznania: wegeta, pieprz, sól, przyprawa do ryby

Wykonanie ryby po grecku
Jarzyny obieramy i kroimy w kostkę pamiętając, aby ich nie mieszać przed duszeniem. Cebulę kroimy również w kostkę zalewamy wrzątkiem i zagotowujemy. Następnie odcedzamy, aby pozbawić ją goryczki.
Warzywa poddajemy obróbce termicznej - do rondla wkładamy masło, kiedy się rozpuści wkładamy marchewkę i dusimy ją 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dokładamy pietruszkę i znowu dusimy 10 minut, następnie dodajemy seler i tak samo 10 minut pod przykryciem. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy zaparzoną cebulę, koncentrat pomidorowy i oczywiście przyprawiamy do smaku. Jeżeli w trakcie duszenia uznamy, że konsystencja jest zbyt sucha podlewamy wodą tak, aby warzywa były soczyste. Warzywa dzielimy na 3 części.
Rybę oprószamy przyprawą do ryb i lekko solimy, panierujemy i smażymy.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na spodzie układamy 1 część warzyw, na to układamy usmażoną rybę, przykrywamy 2 warstwą i znowu układamy rybkę przykrywamy pozostałą częścią warzyw . Tak przygotowaną potrawę dekorujemy cytryną i pietruszką. Doskonale smakuje na ciepło i zimno.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Ryba po grecku – prosty i szybki przepis.
Ryba po grecku – prosty i szybki przepis. Fot. 123 RF

Ryba po grecku – prosty i szybki przepis

Składniki

  • 40 dag filetów z ryby (morszczuk lub dorsz)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • marchewka, pietruszka, kawałek selera
  • 2 cebulki
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego.
  • pieprz
  • sól
  • mielona papryka

Wykonanie
Filety z ryby posolić i usmażyć na oliwie. Ułożyć w salaterce. Oczyszczone i obrane warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć krótko na oleju.
Dodać niewielką ilość wody i poddusić. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić sos solą, pieprzem i papryką do smaku. Usmażoną rybę polać sosem.
Przepis Janiny Czai

Ryba po grecku z morelami.
Ryba po grecku z morelami. Fot. archiwum

Ryba po grecku z morelami [PRZEPIS]

  • 1 kg filetów z ryby (np. dorsz)
  • 100 g suszonych moreli Bakalland namoczonych w wodzie
  • 3 papryki konserwowe
  • 1 szklanka wody
  • 1 kostka bulionu rybnego
  • olej do smażenia
  • mąka do oprószenia ryby
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Wykonanie
Rybę myjemy, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na delikatny, złocisty kolor. Następnie podsmażamy cebulę, dodajemy do całości odrobinę wody z nasączonych moreli, ketchup, przecier pomidorowy, bulion rybny, sos sojowy i pieprz. Dusimy 10 minut. Dodajemy pokrojone w paski morele oraz papryki i dusimy pod przykryciem jeszcze 5 min. Gotową potrawę układamy na głębokim półmisku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup teraz

ONLYBIO

Maska do włosów niskoporowatych 400 ml

Poprzednia najniższa cena: 24,99 zł24,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Maska do laminacji włosów 200ml

Poprzednia najniższa cena: 22,99 zł22,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Wcierka odżywcza 100ml

Poprzednia najniższa cena: 22,99 zł22,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Ryba po grecku na Wigilię 2022 – przepisy. Zobacz jak przygotować pyszną rybę z duszonymi warzywami - Gazeta Krakowska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mietek Szurpit

w tym przepisie ważne żeby oprócz dobrej jakości ryby użyć dobrego koncentratu, moim zdaniem najlepszy jest Włocławek, inne jakoś mi psuły smak rybki

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie