Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka na Boże Narodzenie. Sałatka warstwowa - tradycyjna, smaczna, efektowna [PRZEPIS]

mad
Sałatka warstwowa - tradycyjna, smaczna, efektowna. Zobacz jak zrobić sałatkę warstwową na świąteczny stół.
Sałatka warstwowa - tradycyjna, smaczna, efektowna. Zobacz jak zrobić sałatkę warstwową na świąteczny stół. Fot. materiały prasowe
Sałatka warstwowa na świąteczny stół! Czas Bożego Narodzenia celebrujemy zwykle w gronie najbliższych przy suto zastawionym stole. Dlatego dokładamy starań, aby to, co jemy było nie tylko smaczne, ale również spektakularnie wyglądało. Daniem, które łączy obie te cechy jest sałatka warstwowa. Zobaczcie przepis na pyszną sałatke warstwową.

Co to jest sałatka warstwowa?

Sałatka warstwowa to rodzaj zimnej przekąski sporządzany z różnych składników - zwykle o kontrastowych kolorach, które układane warstwami w szklanej misie lub innym naczyniu dają interesujący wizualnie efekt, już z daleka przyciągający wzrok gości. Ale wygląd to nie wszystko, taka sałatka również doskonale smakuje!

Sałatka warstwowa na świątecznym stole - same zalety!

Zaletą sałatki warstwowej jest też fakt, że daje ona dużą swobodę i pole do popisu. Nie ma tu sztywnego przepisu, którego musimy się trzymać.
Do jej podstawowych składników zaliczyć można:

  • dobrej jakości szynkę
  • twardy żółty ser
  • jajka
  • majonez (najlepiej przygotowany samodzielnie)

Jeśli chodzi o dobór warzyw, zwróćmy uwagę na to, aby były różnokolorowe. Warto delikatny smak jajek, majonezu czy groszku przełamać lekką nutą słodko-kwaśną np. ananasem czy selerem konserwowym.

Z powodzeniem możemy wykorzystać także m.in. paprykę, kukurydzę, rzodkiewkę, szczypiorek, kapustę pekińską. Ilość składników i kolejność warstw również jest dowolna.

Poniżej przedstawiamy propozycję na sałatkę warstwową z szynką, ananasem i selerem.

PRZEPIS NA SAŁATKĘ WARSTWOWĄ Z SZYNKĄ

Składniki na sałatkę warstwową

  • 200 g szynki (np. z Wadowic Dobrowolscy)
  • 200 g sera żółtego np. Gouda lub Ementaler
  • 300 g selera konserwowego
  • 5 jaj
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 papryki czerwone
  • majonez

Wykonanie świątecznej sałatki warstwowej
Jaja gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. W kostkę kroimy również żółty ser oraz paprykę. Szynkę kroimy w plastry, przekrajamy na pół i zwijamy w ruloniki. Odsączamy selera, ananasa, kukurydzę i groszek. Przygotowujemy duże, szklane, przezroczyste naczynie. Zamiast jednej salaterki można użyć pucharków do deserów i przygotować każdą porcję osobno. Składniki układamy kolejno warstwami, co jakiś czas przekładając warstwą majonezu. Mniej więcej w połowie układamy warstwę ruloników z szynki. Całość przykrywamy warstwą majonezu i dekorujemy, np. szynką, groszkiem i kukurydzą.

Sałatka warstwowa - skąd się wzięła?

Podobno twórcą sałatki warstwowej był Belg Lucien Olivier. Według jego pierwotnego pomysłu składniki były układane warstwowo w kształt piramidy. Danie miało olśniewać wyglądem i zaskakiwać smakiem. Dopiero potem mistrz kuchni postanowił wymieszać składniki.

I chociaż to właśnie z „sałatki Oliviera” wzięła nasza polska sałatka jarzynowa, pierwotnie w jej skład oprócz warzyw wchodziły inne ciekawe dodatki takie jak m.in. ozory cielęce, kawior, raki, kapary czy wędzona kaczka.

Sałatka warstwowa. Bez szynki ani rusz!

Jednym z ważnych składników sałatki warstwowej jest mięso. Najczęściej w tej roli używa się szynki.
- Szynka w połączeniu z warzywami i majonezem nie tylko pięknie komponuje się kolorystycznie, ale przede wszystkim dodaje wyrazistości smakowi dania – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Ważne, żeby sięgnąć po wędlinę wysokiej jakości, która będzie miała odpowiednią wilgotność i konsystencję. Taka szynka nie będzie rozpadała się w trakcie krojenia i zachowa ładną formę.

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sałatka na Boże Narodzenie. Sałatka warstwowa - tradycyjna, smaczna, efektowna [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski