Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śledzie po cygańsku na Wigilię. Jak zrobić śledzie po cygańsku na święta? [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Śledzie po cygańsku na Wigilię. Zobaczcie przepis!
Śledzie po cygańsku na Wigilię. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Śledzie po cygańsku to wyjątkowe śledzie z pysznym sosem. Warto je podać na święta Bożego Narodzenia. Zobaczcie przepis!

Śledzie po cygańsku na Wigilię [PRZEPIS]

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 2 cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • oliwa do smażenia

Sos:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 łyżki oleju
  • 150 ml ketchupu łagodnego
  • 1,5 łyżki octu
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki sosu przełożyć na garnka. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Odstawić do przestudzenia.
2. Śledzie matiasy moczyć godzinę we wodzie. Następnie osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Ogórki konserwowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Śledzie wymieszać z ogórkami, cebulą i zimnym sosem pomidorowym. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane śledzie odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, aby smaki się "przegryzły". 

Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi"

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Śledzie po cygańsku na Wigilię. Jak zrobić śledzie po cygańsku na święta? [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski