2 tafle wafli,
15 dag masła,
15 dag margaryny,
25 dag cukru pudru,
3 jajka,
4 paczki herbatników,
2 łyżki kakao po 10 dag orzechów i rodzynek pół tabliczki czekolady.
Polewa:
0.5 szklanki śmietany,
1 szklanka cukru,
4 łyżki kakao
Jajka z cukrem ubić na parze i ostudzić. Masło i margarynę utrzeć. Do utartego tłuszczu dodawać po trochu ubite jaja. Do przygotowanego kremu dodać zmielone herbatniki, kakao rodzynki, pokruszoną czekoladę, posiekane orzechy. Masę równomiernie rozłożyć na waflu i przykryć drugim.
Składniki polewy zagotować i polać ciasto. Całość można posypać wiórkami kokosowymi.
Mazurek cygański
5 jajek
20 dag cukru pudru,
10 dag mąki,
2 wafle,
20 dag rodzynek,
skórka cytrynowa,
20 dag orzechów (migdałów).
Orzechy (migdały) pokrajać w cienkie paseczki. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać skórkę cytrynową. Ubić białka na pianę. Na żółtka wyłożyć pianę, wsypać mąkę i resztę składników, wymieszać, wyłożyć na wafel i upiec. Po upieczeniu wyłożyć z blachy, ostudzić i krajać w długie wąskie kawałki (2x8 cm).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?