Stek Kansas

Redakcja
Skład: mięso wołowe z młodego bydła, pochodzącego z inseminacji polskich krów nasieniem amerykańskich buhajów, rekomendowanego przez Fundację Wspierania Przedsiębiorczości w Polskiej Hodowli z Pruszkowa.

Przepis

 Pierwsza wzmianka o kamienicy przy Grodzkiej 50 w Krakowie pochodzi z 1312 roku. Właścicielem budynku miał być później piekarz królowej Jadwigi. Widocznie w kamienicy pozostał genius loci, skoro niedawno powstał w niej - pod nazwą SHAKER BLUE DISCO CLUB - lokal prowadzony przez panie Krystynę Nowak i Ewę Banberger, wraz z mężami - Henrykiem i Kazimierzem. Dzisiaj jest to miejsce chętnie odwiedzane przez modelki, fotografów i projektantów mody. Henryk Nowak i Kazimierz Banberger pilnują kuchni, w czym mają spore doświadczenie, bowiem ongiś - jako zawodowi wojskowi 6. Pomorskiej Brygady Desantowo-Szturmowej - prowadzili w Arbabill w Iraku messę dla oficerów wojsk ONZ różnych narodowości. Na weekend polecają stek Kansas.
 Sposób przyrządzania: rozbić mięso, przyprawić papryką ostrą, pieprzem ziołowym i solą, smażyć w płytkim tłuszczu na grillu w temperaturze 150 - 180 stopni C przez 25 - 30 minut. Potrawę można spożywać wraz z sałatką komandosa. Sładniki: kapusta pekińska, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa, pomidory, oliwki czarne, ogórek świeży, oliwki zielone, sos winegrette.

(RD)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie