Stół pod czerwono-złotym sztandarem

Redakcja
Wspomniało się poprzednim razem o szynce wschodniopirenejskiej i skoro aż tak daleko nas zaniosło, warto może chwilę jeszcze tam się zatrzymać. Nazywa się ta kraina Roussillon, obejmuje wschodnie Pireneje wraz z przedgórzem i wybrzeżem Zatoki Lwa, stanowi część Langwedocji. Najważniejsze miasto to Perpignan ze swoim średniowiecznym Pałacem Królów Majorki oraz dworcem kolejowym i niebieskim barem na placu Gambetty, w którym króluje wielki portret Salvadora Dalego. Hiszpański mistrz przebywał często w Perpignan, zaś miejscowy dworzec uznał publicznie za pępek świata - jedna z wielu ekstrawagancji, która przeszła jednak do historii Perpignan.

Francuski notes:

   W samym środku, niedaleko katedry św. Jana, leży plac targowy, jeden z najbardziej malowniczych warzywnych targów południa Francji, tonący w kwiatach, pełen owoców i jarzyn: cudownie aromatycznych miejscowych melonów, różnokolorowej papryki, niezbędnej w tradycyjnej kuchni, łagodnej cebuli o czerwonych główkach - żółtych w środku, zielonych lasek cukinii, grubych, fioletowoczarnych bakłażanów, łuskowatych karczochów, wszechobecnych pomidorów i białych warkoczy czosnku, bez których miescowa kuchnia katalońska nie mogłaby istnieć.
   Roussillon jest bowiem historycznie, geograficznie i kulturowo częścią Katalonii. Nad murami starej cytadeli w Perpignan łopoczą pasiaste, czerwono-złote sztandary Katalonii, język kataloński jest w codziennym użyciu, restauracje zapraszają na katalońskie przysmaki i nie przeszkadza temu zupełnie fakt, że w tym samym mieście jest francuska prefektura, administracja i żandarmeria. Jak w ogromnej większości francuskich prowincji, doszło tu do symbiozy lokalnych odrębności i ogólnopaństwowego uniformizmu. Podobnie zachowali swój język mieszkańcy Alzacji, Prowansji, Celtowie z Bretanii, Baskowie. Przysparzający tylu kłopotów nacjonaliści korsykańscy, którzy strzelają do prefektów i podkładają bomby pod gmachy publiczne, stanowią nie więcej niż 5 procent ludności Korsyki, tyle że jest to 5 procent zbrojne, zawzięte i teatralnie hałaśliwe.
   Wracając do Roussillon jednakowoż, gdy się tam do stołu zasiądzie, przy jakim stole się siedzi: jeszcze francuskim czy tylko katalońskim? Odpowiedź będzie trochę jak z powieści "Konopielka", w której chłopi zapytani o narodową przynależność odpowiedzieli, że oni tutejsi. W kategoriach gastronomicznych rzecz biorąc, terytorium Francji zmniejsza się radykalnie wraz z oddalaniem się od Paryża, ale nie całkiem to prawda, gdyż kuchnia francuska pełnymi garściami czerpała z regionalnych tradycji i każda prowincja coś swojego do wspólnego półmiska dołożyła. Stół ten będzie więc na pewno kataloński, ale francuski też. Znajdą się na nim na przykład owoce morza, a zwłaszcza ostrygi i małże z wielkich, miejscowych hodowli w basenie Thau, faszerowane kalmary, małe, solone rybki anchois z Collioure, rybna zupa. Potrawy katalońskie, lecz przecież francuskiej kuchni nieobce, podobnie jak suszona szynka z Pirenejów.
   A co pomiędzy morzem a górami? Na przykład winnice. Jest to również kraina słynąca ze znakomitych słodkich win, jak: muscadet rivesaltes, maury i banyuls z niewielkich winnic zawieszonych tarasami na stromych zboczach wzgórz schodzących do morza. To ostatnie wino, jeśli pochodzi z winnic, które uzyskały znak jakości grand cru, ofiarować może chwile niezapomniane. Podawane najczęściej do deserów, co jest logiczne, gdy idzie o wino słodkie, potrafi zaskoczyć przyjemnie w zestawach nieoczekiwanych, jak na przykład z kaczką pieczoną na wschodnią modę z cynamonem, goździkami i pieprzem albo też z pleśniejącymi serami. I nie wolno zapominać o owocach. Melon na przykład przecina się na pół, wybiera pestki, a powstałe po nich wgłębienie napełnia winem, czerwonym banuyls właśnie. Miąższ owocu wybiera się małą łyżeczką, która za każdym nabraniem kąpie się w winie. Łyżeczka iskrzy się w promieniach słońca, wino skapuje krwistymi kroplami na jaskrawopomarańczowy miąższ, a melon pachnie ogrodem i rozgrzanym południem.
    WOJCIECH BRÓZDA, Paryż

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3