Święto Chleba na placu Wolnica: pachnie świeże pieczywo, leje się dobre wino [ZDJĘCIA, WIDEO]

Marzena Rogozik
Marzena Rogozik
Kramy uginające się od pachnącego chleba, pulchnych, słodkich chałek i świeżych obwarzanków, a wśród nich miłośnicy tradycji i dobrego pieczywa. Na Placu Wolnica już po raz XIV odbywa się Święto Chleba. W tym roku obok niego na straganach króluje też dobre wino, którego przyszli skosztować wytrawni smakosze z różnych zakątków miasta.

– Chleb w Krakowie to tradycja, a tradycja to rzecz święta, dlatego mamy co świętować. Nasi rzemieślnicy przede wszystkim tworzą markę tego miasta, czyli to co przyciąga turystów, czym się szczycimy – mówiła podczas uroczystego otwarcia Święta Chleba Elżbieta Koterba, wiceprezydent Krakowa.

Autor: Marzena Rogozik

W cieniu chlebowego święta czuć było jednak pustkę po współpomysłodawcy i organizatorze Święta Chleba – Kazimierzu Czekaju, tragicznie zmarłym piekarzu i radnym wojewódzkim. To jemu dedykowane jest tegoroczne święto i dla niego podczas uroczystego otwarcia orkiestra zagrała „What a wonderful world” Louisa Armstronga.

Mimo że nie było go wśród piekarzy tegoroczne święto ściągnęło na Kazimierz setki miłośników dobrego pieczywa. Oprócz stoisk z pieczywem i winem można skosztować także m.in. regionalnych oscypków czy wędlin. Dla najmłodszych przygotowano m.in. warsztaty „Przy chlebowym piecu - poznajemy tajemnice chleba prądnickiego i obwarzanka krakowskiego”.

Starsi w tym czasie podziwiali prezentacje wystawców oraz produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych oraz win z małopolskich winnic. Podchodzili do stoisk, by za chwilę odejść od nich z pajdą chleba w dłoni, czy kubkiem wybornego wina. Ci, którym zasmakowało wracali, żeby kupić całe bochenki pieczywa czy pełne butelki wina.

- W niektórych piekarniach na Śląsku można dostać obwarzanki, ale ich smak w niczym nie przypomina tych krakowskich. Dlatego zabieram ze sobą kilkanaście sztuk dla całej rodziny - zdradziła nam Bernadetta Janota z Bytomia, którą spotkaliśmy na pl. Wolnica.

Zainteresowanie imprezą pokazuje, że krakowianie wysoko cenią sobie tradycyjne pieczywo bez ulepszaczy.

ZAPYTALIŚMY KRAKOWIAN GDZIE KUPUJĄ DOBRY CHLEB i jak oceniają ofertę piekarni

Krystyna Kowalik z Podgórza
Uwielbiam graham i chleb razowy. Przy wyborze pieczywa zwracam szczególną uwagę na to, by nie był z mrożonego ciasta, ale świeżo wyrabiany. Oferta dziś jest tak zróżnicowana, że można przebierać w pieczywie. Najbardziej jednak smakuje mi to z Domu Chleba - mogę je jeść nawet z samym masłem. A podczas Świętach Chleba kupiłam sobie zdrową chałkę razową z ziarnami.

Ewa i Jacek Kamińscy z Nowego Prokocimia
Chleb kupujemy często w Awiteksie, w Steskalu, albo w Domu Chleba. I mimo że są to sieciówki, to naprawdę można dostać pieczywo bardzo dobrej jakości. Jest tam duży wybór chleba na zakwasie, który lubimy. Mąż gustuje w chlebie„IG” czyli o niskim wskaźniku indeksu glikemicznego, ja w tym z żurawiną, albo z ziołami. Pamiętamy jak w stanie wojennym jedliśmy tzw. chleb „z nocy”. Mąż musiał od godz. 5 rano stać po niego w kolejce - trudno jego jakość porównywać z tym, który dziś jemy. Do tych najlepszych chlebów zaliczamy też ten pieczony przez naszego znajomego - lekarza, który wypieka go na własny użytek. Czasem dostajemy od niego smaczny bochenek.

Grażyna Pawlikowska i Marek Wilzner z Piasków
Dziś w wielu miejscach można kupić dobry chleb, taki bez ulepszaczy. My lubimy pieczywo na zakwasie, które jest wilgotne i ciężkie. Właśnie po tym poznaję dobry chleb - on ma swoją wagę, nie jest napompowany powietrzem. Oczywiście mamy swoje ulubione piekarnie w Krakowie np. Złoty Kłos czy Dom Chleba, a czasem kupujemy też kresowy chleb w piekarni Buczek. A ostatnio coraz częściej zdarza nam się dostać także dobry chleb w jednej z piekarni w Dobczycach.

Dominika Kirby z rodziną ze Śródmieścia
Chleb kupujemy zwykle w piekarni Pawlak gdzie jest bardzo duży wybór. My akurat jemy ciemne, pełnoziarniste pieczywo, które jest tam na prawdę bardzo dobre. Nasza rodzina jest z Krakowa, ale obecnie mieszkamy zagranicą i brakuje nam tutejszego dobrego pieczywa. Tym bardziej cenimy krakowski chleb, gdy tu wracamy. „Pawlak” co prawda jest siecią, ale uważamy, że różni się od innych sieciówek, w których sprzedaje się pieczywo z dużą ilością spulchniaczy. Nie jestem zwolenniczką dobrego smaku za wszelką cenę. Staram się kierować raczej walorami jakości i wartości odżywczych, a nie wyglądem i smakiem. Pod tym kątem wybieram pieczywo dla naszej rodziny.

Zebrała (MR)

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

B
BB

Tegoroczne Święto Chleba było memoriałem dla niedawno zmarłego Kazimierza Czekaja.
Antoni Madej wspaniale opowiedział o Nim i przedstawił jego sylwetkę w sobotę.
W niedzielę Antoni dołączył do Kazia w niebie i teraz obaj patrzą z góry na Plac Wolnica.
Pokój Waszej Duszy.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3