MKTG SR - pasek na kartach artykułów
8 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Drobiowe szaszłyki w dwóch smakach  w sezamie...
fot. fot. pixabay

Szaszłyki na grilla. Pomysły na pyszne grillowane szaszłyki z mięsem, rybami, warzywami i na słodko. Marynaty do szaszłyków [PRZEPISY]

Drobiowe szaszłyki w dwóch smakach  w sezamie

Składniki
50 dag piersi kurczaka  
100 ml sosu sojowego  
1 łyżka przyprawy do grilla 
1 łyżka ziół prowansalskich 
2 białka  
10 dag ziaren sezamu  
1 czerwona papryka  
4 cebulki dymki  
olej
 
Wykonanie 
Piersi kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Podzielić  do dwóch miseczek i zalać sosem sojowym.
W jednej miseczce mięso posypać przyprawami do grilla, a w drugiej ziołami prowansalskimi. 
Wstawić mięso do lodówki na noc, aby przeszło przyprawami. 
Zamarynowane mięso namoczyć w białkach i obficie obsypać sezamem. Następnie nadziać na patyczki szaszłykowe na zmianę z kawałkami czerwonej papryki i cebulą. Podsmażyć szaszłyki na  oleju na patelni. 
Potem przenieść je na aluminiową tackę do grillowania, skropić obficie sosem sojowym i położyć na grillu. 
Grillować  około 8-10 minut, od czasu do czasu obracając szaszłyki, by mięsko się równomiernie podpiekło. 
Podawać z bagietką lub z ziemniakami upieczonymi także na grillu. 
Przepis Janiny Czai

Zobacz również

Ministra kultury: Historia nie może być narzędziem rozniecania sporów

Ministra kultury: Historia nie może być narzędziem rozniecania sporów

Bajkowy Sandomierz nocą. Zobacz królewskie miasto z drona [ZDJĘCIA]

Bajkowy Sandomierz nocą. Zobacz królewskie miasto z drona [ZDJĘCIA]

Polecamy

Taka niedziela jest tylko kilka razy w roku! Kraków już się przygotowuje

Taka niedziela jest tylko kilka razy w roku! Kraków już się przygotowuje

Kto jest ojcem syna Pauli? To muzyk popularnego w latach 90. zespołu

Kto jest ojcem syna Pauli? To muzyk popularnego w latach 90. zespołu

Burza wokół szóstkowych świadectw. Psycholog komentuje

Burza wokół szóstkowych świadectw. Psycholog komentuje