![Drobiowe szaszłyki w dwóch smakach w sezamie...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c5/a8/5eb4fbea7ef3e_o_large.jpg)
Szaszłyki na grilla. Pomysły na pyszne grillowane szaszłyki z mięsem, rybami, warzywami i na słodko. Marynaty do szaszłyków [PRZEPISY]
Drobiowe szaszłyki w dwóch smakach w sezamie
Składniki
50 dag piersi kurczaka
100 ml sosu sojowego
1 łyżka przyprawy do grilla
1 łyżka ziół prowansalskich
2 białka
10 dag ziaren sezamu
1 czerwona papryka
4 cebulki dymki
olej
Wykonanie
Piersi kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Podzielić do dwóch miseczek i zalać sosem sojowym.
W jednej miseczce mięso posypać przyprawami do grilla, a w drugiej ziołami prowansalskimi.
Wstawić mięso do lodówki na noc, aby przeszło przyprawami.
Zamarynowane mięso namoczyć w białkach i obficie obsypać sezamem. Następnie nadziać na patyczki szaszłykowe na zmianę z kawałkami czerwonej papryki i cebulą. Podsmażyć szaszłyki na oleju na patelni.
Potem przenieść je na aluminiową tackę do grillowania, skropić obficie sosem sojowym i położyć na grillu.
Grillować około 8-10 minut, od czasu do czasu obracając szaszłyki, by mięsko się równomiernie podpiekło.
Podawać z bagietką lub z ziemniakami upieczonymi także na grillu.
Przepis Janiny Czai