![Grillowane szaszłyki z wątróbką i warzywami...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/fa/30/5eb4fb7bef3dd_o_large.jpg)
Szaszłyki na grilla. Pomysły na pyszne grillowane szaszłyki z mięsem, rybami, warzywami i na słodko. Marynaty do szaszłyków [PRZEPISY]
Grillowane szaszłyki z wątróbką i warzywami
Składniki
300 g wątróbki drobiowej
1 cukinia
1 papryka żółta
3 cebule
2 pomidory
1,5 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
bazylia
sól
pieprz
oliwa
Wykonanie:
Wątróbkę oczyścić z błonek. Olej wymieszać z majerankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty włożyć wątróbkę. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Cukinię pokroić w grubsze plastry. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić na ćwiartki. Pomidory pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie wątróbkę, cebulę, cukinię, paprykę oraz pomidora. Tak postępować, aż do wyczerpania składników.
Szaszłyki skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem oraz bazylią. Ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować po około 10 minut z każdej strony. Szaszłyki podawać na ciepło, obficie polane keczupem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "W tradycyjnej kuchni Kasi"