7 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Placki po zobielsku Koła Gospodyń z Białki...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/88/36/5b9169013f837_o_large.jpg)
fot. Koło Gospodyń z Białki
TOP 12 dań z ziemniaków naszych Czytelników. Oto najlepsze przepisy
Placki po zobielsku Koła Gospodyń z Białki
Składniki
1 kg ziemniaków
5 dag drożdży
mleko
mąka
1 łyżka soli
1-2 jajka
Wykonanie
Kilogram ziemniaków ugotować i lekko przestudzić. Przepuścić przez praskę. 5 dag drożdży rozmieszać z mlekiem, dodać 2 łyżki mąki i zrobić zaczyn, dodać około łyżki soli. Do jeszcze ciepłych, ale niegorących ziemniaków dodać 1-2 jajka i mąkę pszenną (tyle ile ciasto przyjmie).
Zarobić, uformować placki i piec powoli na blasze pieca kuchennego. Blacha nie może być za gorąca. Mąkę pszenną można zastąpić mąką razową lub pomieszać oba gatunki. Podawać z masłem czosnkowym, serem białym, bryndzą lub boczkiem.
Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>