Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia w nowoczesnej odsłonie [PRZEPISY]

mad
Zobacz, jak urozmaicić tradycyjne potrawy.
Zobacz, jak urozmaicić tradycyjne potrawy.
Potrawy na Boże Narodzenie w nowoczesnej odsłonie - przepisy. Śledzie, sałatka jarzynowa, pieczeń wołowa i ciasto z orzechami to klasyki na bożonarodzeniowym stole. Zaskocz swoich gości i przygotuj nowe wersje tradycyjnych przepisów.

Zastanawiasz się jak urozmaicić tradycyjne przepisy na świąteczne potrawy, aby nadać im nutę nowoczesności? Chcesz zaskoczyć swoich gości? Polecamy przepisy, w których główną rolę odgrywają tradycyjne potrawy z bakaliowym twistem – na przykład: śledzie w żurawinowej marynacie, sałatka warzywna z pieczoną wołowiną i migdałami, pieczeń nadziewana bakaliowym musem oraz idealne ciasto marchewkowe z orzechami.

Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia w nowoczesnej odsłonie [PRZEPISY]

Wytrawne śledzie z chilli i suszoną żurawiną na Boże Narodzenie [PRZEPIS]


Składniki

  • 0,5 kg śledzi
  • 2 duże czerwone cebule
  • 100 g żurawiny całe owoce Bakalland
  • 1 szklanka soku porzeczkowego
  • 2 czerwone papryki
  • szczypta chili
  • 5 goździków
  • łyżka świeżego koperku
  • pół szklanki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Wykonanie
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę lub dłużej (jeśli wolimy, aby były mniej słone). Następnie przekładamy je na sitko, odcedzamy a nadmiar wody osuszamy ręcznikiem papierowym. Śledzie kroimy w paski i przyprawiamy pieprzem oraz posypujemy koperkiem. Żurawinę zalewamy sokiem porzeczkowym i odstawiamy do namoczenia na ok. 20 minut. Cebulę kroimy w plastry, a paprykę w paski. Zalewamy wrzątkiem, następnie płuczemy pod zimną wodą i odcedzamy.
Chili, goździki, sól i cukier mieszamy z wodą i octem winnym. Do marynaty dodajemy cebulę, paprykę oraz nasączoną sokiem żurawinę. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Następnie śledzie zawijamy w rolmopsy przekładamy do pojemnika, do którego dodajemy marynatę. Śledzie najlepiej smakują następnego dnia.

Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia w nowoczesnej odsłonie [PRZEPISY]

Sałatka warzywna z pieczoną wołowiną i migdałami na świąteczny stół [PRZEPIS]

Składniki

  • 4 duże marchewki
  • 1 por
  • 1 seler
  • 250 g mrożonego zielonego groszku
  • 3 pietruszki
  • 0,5 kg wołowiny
  • 100 g migdałów blanszowanych Bakalland
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie

Marchewki, seler, pietruszki dokładnie myjemy, obieramy i gotujemy, aż staną się miękkie, na sam koniec dodajemy groszek. Następnie warzywa studzimy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do większej miski, dodajemy pokrojony w plasterki por, jogurt grecki, sok z cytryn oraz przyprawy i posiekane migdały. Wszystko dokładnie mieszamy.
Wołowinę przyprawiamy, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż stanie się miękka. Gotową odstawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy w cienkie paski, które dodajemy do sałatki.

Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia w nowoczesnej odsłonie [PRZEPISY]

Pieczeń wołowa z bakaliowym musem na święta [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 kg wołowiny
  • kilka gałązek świeżego lubczyku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • odrobina oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g żurawiny całe owoce Bakalland
  • 100 g śliwek całe owoce Bakalland
  • 100 g moreli całe owoce Bakalland
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 czerwona cebula


Wykonanie

Mięso myjemy, następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i rozkładamy na desce. Przykrywamy papierem do pieczenia i rozbijamy za pomocą tłuczka. Doprawiamy solą, pieprzem, nacieramy oliwą i wyciśniętym czosnkiem.
Następnie przygotowujemy nadzienie. Bakalie zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na ok. 15 minut, aż zmiękną. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy do nich bakalie razem z sokiem i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut, aż wszystkie składniki się z sobą połączą. Dodajemy świeży tymianek i lubczyk, doprawiamy wszystko do smaku.
Na środek rozbitego filetu, rozkładamy nadzienie i wszystko dokładnie zwijamy w roladę, którą delikatnie spinamy wykałaczkami. Następnie tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy 2 łyżkami oliwy. Roladę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na dno naczynia wlewamy kilka łyżek wody i pieczemy przez ok. 40 minut. Po upieczeniu gotową, wystudzoną roladę, kroimy w plastry.

Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia w nowoczesnej odsłonie [PRZEPISY]

Idealne ciasto marchewkowe z chrupiącymi orzechami. W sam raz na Boże Narodzenie [PRZEPIS]

Składniki

  • 350 g marchewki
  • 100 g siemienia lnianego Bakalland
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 75 g nerkowców Bakalland
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • sok z połowy cytryny


Wykonanie

Marchew myjemy, delikatnie obieramy i ścieramy na tarce. Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut. W misce mieszamy mąkę, cukier, wszystkie przyprawy i sodę oczyszczoną. W innym naczyniu ucieramy olej z namoczonym i odcedzonym siemieniem. Następnie łączymy wszystkie składniki, dodajemy marchew i posiekane orzechy. Całą masę przekładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe za pomocą patyczka.
W trakcie pieczenia ciasta nerkowce namaczamy w ciepłej wodzie. Następnie po ok. 40 minutach dodajemy mleko migdałowe, syrop z agawy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem. Gotowym kremem polewamy wystudzone ciasto i całość ozdabiamy orzechami.

Źródło: Agencja TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup teraz

ONLYBIO

Kalendarz Adwentowy 12 elementów

Poprzednia najniższa cena: 49,99 zł119,99 zł49,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Kalendarz Adwentowy 7 elementów

Poprzednia najniższa cena: 29,99 zł69,99 zł29,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Odżywka emolientowa 50ml

Poprzednia najniższa cena: 8,00 zł8,00 zł

kup teraz

ONLYBIO

Odżywka humektantowa 50ml

Poprzednia najniższa cena: 8,00 zł8,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia w nowoczesnej odsłonie [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie