Celem programu "Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole" jest edukacja ponad tysiąca uczniów z 53 małopolskich szkół podstawowych i gimnazjów (w tym 22 z Krakowa i powiatu krakowskiego) w kwestii zdrowego żywienia i świadomego korzystania z bogactwa produktów regionalnych.
- Chcemy propagować zdrowsze żywienie i ekologiczny styl życia w szkołach poprzez angażowanie młodzieży w świadome współdecydowanie o żywności w swojej szkole. Zakazy i nakazy w tej sprawie są mało skuteczne - mówi Rafał Serafin, prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska, która razem z firmą Careffour Polską są organizatorami akcji.
W związku z programem w każdej szkole powstaje eko-zespół, czyli grupa młodzieży współpracująca z nauczycielem, która ma za zadanie określenie, czym jest zdrowa żywność i w jaki sposób się odżywiać, aby utrzymać organizm w dobrej formie. Uczestnicy warsztatów zdiagnozują również, jak wygląda obecny sposób żywienia w ich stołówkach i szkolnych sklepikach, aby na tej podstawie zaplanować, co należy poprawić.
15 najciekawszych projektów uczniowskich otrzyma dofinansowanie w wysokości 2,5 tys. zł. Nagrody przewidziano również dla nauczycieli. Pięciu najbardziej zaangażowanych w akcję opiekunów otrzyma nagrody po 2 tys. zł.
W ramach projektu odwiedzą również małopolskich rolników i producentów produktów spożywczych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?