MKTG SR - pasek na kartach artykułów

W Kociołku Galicyjskim najlepszy gulasz z dzika

Stanisław Śmierciak
Cecylia Kuzak-Czop i mistrz kucharski Eugeniusz Oleksy z Sali Bankietowej Gród w Podegrodziu
Cecylia Kuzak-Czop i mistrz kucharski Eugeniusz Oleksy z Sali Bankietowej Gród w Podegrodziu Fot. Stanisław Śmierciak
Gulasz z dzika serwowany przez Salę Bankietową Gród z Podegrodzia jest laureatem tegorocznego Kociołka Galicyjskiego, lokalnej rewii smaków.

Cecylia Kuzak-Czop jest uradowana, że gulasz z dzika, przywieziony przez jej firmę z Podegrodzia, zyskał najwyższe uznanie jurorów Kociołka Galicyjskiego. To impreza promująca tradycje kulinarne Lachów i Górali oraz dworów szlacheckich z Sądecczyzny.

- Kociołek był już ósmy, a my zadebiutowaliśmy na tej imprezie - podkreśla Cecylia Kuzak-Czop, menedżerka Sali Bankietowej z Podegrodzia. W konkursie potraw „na pojedzenie” pierwszą nagrodę zdobył wspomniany gulasz, drugie miejsce udziec jagnięcy w winie od Janiny i Stanisława Sroków z Przysietnicy, a trzecie - pierogi z jagnięciny firmy AMAR ze Starego Sącza.

W konkursie słodkości najwyższe uznanie zyskały rogaliki z różą firmy AMAR. Nagroda druga za strudel babuni przypadła Sądeckim Mecyjom. Trzecie miejsce uzyskała Krystyna Koral z Podegrodzia za Kukiełkę Podegrodzką długą na 160 cm.

Jurorzy i dyrektor Muzeum Okręgowego przyznali też wyróżnienia specjalne. Ich laureatami zostali: Iwona Pokorska i Koło Gospodyń Wiejskich z Klęczan. - Wartało było skosztować tych smaków przy ludowej muzyce - ocenia sądeczanka Monika Zaczyk.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski