Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielka Brytania przez kilka godzin

ADOM
W kolejny projekt zaangażowanych było dobrze ponad pół setki uczennic i uczniów z dwóch klas pierwszych licealnych oraz z Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych i Technikum Kucharskiego. Były m.in. tematyczne stoiska dotyczace literatury, muzyki, sportu, filmu, geografii, historii, życia rodziny królewskiej, nie mówiąc już o kuchni Brytyjczyków, który to wątek przygotowały Weronika Fijoł i Joanna Maniecka. Specjalni goście mieli m.in. okazję uciąć sobie pogawędkę z młodym Szkotem, w którego postać wcielił się uczeń kl. I LO Karol, paradujący ku uciesze uczestników w szkockiej spódniczce.

W Dobczycach

Po wcześniejszych sukcesach interdyscyplinarnego projektu "Tradycje kulinarne Europy", podczas którego w Zespole Szkół im. Witolda Wyspiańskiego w Dobczycach prezentowano: Włochy, Niemcy, Francję, Austrię oraz Bałkany, przyszedł czas na Wielką Brytanię.

- Przygotowania zajęły nam ponad miesiąc - mówi Wioletta Perzanowska-Świerczek, wychowawczyni kl.I LO o profilu matematyczno-informatycznym. _- Sprawami kulinarnymi zajmowała się jak zawsze Weronika Fijoł i nieobecna w tym roku Joanna Brytan. Z wielką pomocą pospieszył anglista Bartek Kozina, uczący w klasie "angielskiej". _Dużą aktywnością wykazali się uczniowie, którzy pod kierunkiem nauczycieli z ogromną starannością i zaangażowaniem przygotowali poszczególne stoiska. Wielkim powodzeniem cieszyła się wśród uczniów i kadry nauczycielskiej kawiarenka, gdzie można było m.in. wypić filiżankę irish - coffe z domieszką whisky i filiżankę herbaty po angielsku i posmakować szkockich.
Tekst i fot. (ADOM)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski