Pieczywo według tradycyjnej receptury Fot. Anna Kaczmarz
ŚWIĘTO CHLEBA. Pieczywo według tradycyjnej receptury, wędliny z ekologicznych gospodarstw, jaja polecane przez szczęśliwe kury...
- Przychodzę tutaj od kilku lat. Pieczywo jest wspaniałe. Najbardziej lubię chleb prądnicki Antoniego Madeja, bo ma taką grubą, wypieczoną skórkę - zachwycał się Roman Kasprzyk z Podgórza.
- Kupuję chleb żarnowy z Łomnej, bo nigdzie w Krakowie takiego nie dostanę - mówiła stojąc w kolejce Renata Baran.
Przy stoisku można było także poznać historię i metodę powstania każdego produktu. Janina Daniec z Łomnej, która od 10 lat prowadzi tradycyjną piekarnię, prezentowała narzędzia, których używa do wypieku chleba żarnowego. - Piekarski piec jest zbudowany z cegły i palony drewnem. To jest wiesło do wkładania bochnów do środka, a to słomiane pomietło, które robię z własnoręcznie skoszonego żyta - opisywała Janina Daniec.
O ekologicznym gospodarstwie w Mszanie koło Dukli mówił Waldemar Maziejuk, który oferował wyroby z koziego mleka. Rodzinna firma nazywa się Figa, od imienia pierwszej kozy pana Waldemara. Dziś ma ich blisko 300.
- Wytwarzamy wszystkie możliwe produkty, które robili Wołosi, czyli górale karpaccy. Mamy sery podpuszczkowe typu oscypek, bryndzę kozią, twarożek naturalny i smakowy, a nawet masło kozie - wyliczał Waldemar Maziejuk.
Antoni Madej, krakowski piekarz i pomysłodawca Święta Chleba prezentował komiśniak Szwejka - ciemny żołnierski chleb, którego inspiracją była książka Jarosława Haska. Antoni Madej odtworzył także recepturę chleba prądnickiego, który wypiekany był już w XV wieku.
- Kraków jako jedyne miasto w Polsce już wkrótce będzie miało zarejestrowane w Unii Europejskiej dwa rodzaje pieczywa - obwarzanek krakowski i chleb prądnicki. Wciąż za mało wykorzystujemy tę szansę - mówił Antoni Madej.
Małopolski Festiwal Smaku to największa impreza kulinarna w Polsce. Sześć półfinałów odbywa się w największych miastach Małopolski. W tym roku zorganizowano już półfinał w Oświęcimiu i Krakowie. Kolejne będą w Tarnowie (27 czerwca), Nowym Sączu (4 lipca), Nowym Targu (11 lipca) oraz Miechowie (18 lipca). Wielki Finał zaplanowano na 28 i 29 sierpnia na krakowskim Placu Wolnica. W ubiegłorocznej, piątej edycji tego konkursu zwycięzcami zostały m.in. wędlina "zadek po pańsku", miód wielokwiatowy leśny oraz wędzonka z Jabłonki.
Imprezę na pl. Wolnica przygotowali: Stowarzyszenie Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Piekarzy, Urząd Miasta Krakowa i Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.
(PP)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?