Wyjątkowe śledzie na wigilijny stół. TOP 10 propozycji naszych Czytelników na efektowne śledzie na Boże Narodzenie 2023 [PRZEPISY]
Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą
Składniki na ciasto
1,5 szklanki mąki
100 g margaryny
2 żółtka
1,5 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na tatara śledziowego
5 matiasów solonych
15 sztuk pieczarek marynowanych
3 ogórki konserwowe
3 strąki papryki czerwonej marynowanej
1 pomarańcza
1/2 cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
sok z cytryny
Wykonanie
Ciasto: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniesć ciasto. Ciasto rozwałkować. Wyciąć krążki. Kawałkami ciasta wylepić foremki na babeczki. Babeczki piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Tatar śledziowy: Śledzie moczyć godzinę we wodzie. Matiasy skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki i paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Pamarańczę i cebulę obrać i także pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki tatara przełożyć do salaterki. Dodać oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Tatarem śledziowym wypełnić upieczone kruche babeczki.
Przepis Katarzyny Jaworek