Wyjątkowe śledzie na wigilijny stół. TOP 10 propozycji naszych Czytelników na efektowne śledzie na Boże Narodzenie 2023 [PRZEPISY]
Wigilijne śledzie z rodzynkami w pomidorach
Składniki
7 filetów śledziowych a'la matias
250 g rodzynek sułtańskich
2 średnie cebule
sok z połowy cytryny
szklanka ketchupu pikantnego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
sól, gałka muszkatołowa
Składniki na marynatę
1 l wody
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 goździki
4 kulki pieprzu
1/2 szklanki octu spirytusowego
1 łyżeczka cukru
2 średnie cebule pokrojone w półplasterki
Wykonanie
Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz, ocet, cukier i cebulę. Całość zagotuj, a następnie pozostaw do przestygnięcia. Następnie do marynaty przełóż filety i odstaw je na 24 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie filety śledziowe wyjmij z marynaty, pokrój na trzycentymetrowe kawałki.
Cebulę obierz, pokrój w plastry. Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a następnie podsmaż na niej cebulę, po czym dodaj odsączone rodzynki, lekko posól i odstaw do przestygnięcia. W misce wymieszaj ketchup z olejem, dodaj ostudzoną cebulę z rodzynkami, sok z cytryny, dopraw do smaku. Do sosu dodaj pokrojone filety śledziowe, wszystko razem wymieszaj. Odstaw na 2 godziny. Podawaj z pieczywem.
Przepis Andżeliki Knop