Inspektorzy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pod koniec ubiegłego roku sprawdzili jakość przetworów rybnych w całym kraju. Były to ostatnie kontrole przed zaostrzeniem kar dla producentów żywności.
Najczęściej faktyczny skład marynat, konserw i past rybnych nie zgadzał się z deklaracją podaną przez producenta na opakowaniu. Średnio zaniżano zawartość ryb w produktach o 3 proc. W jednym przypadku badania wykazały, że w marynacie było aż o jedną czwartą mniej ryb niż deklarował producent. Zaniżana jest również ilość dodatków warzywnych, soli i tłuszczu.
W ramach kontroli inspektorzy nałożyli 35 mandatów karnych na łączną kwotę 8,8 tys. zł. Po raz ostatni były one tak niskie. Zgodnie z nowelizacją ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, od stycznia kara za fałszowanie żywności wynosi od 1000 zł aż do kwoty równej 10 proc. przychodu firmy z roku poprzedzającego kontrolę. (NAT)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?