Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowie na talerzu

(DD)
Rukiew wodna polecana jest przy awitaminozach
Rukiew wodna polecana jest przy awitaminozach 123RF
Rukiew na pierwszym miejscu

Na zlecenie rządowej agencji przeciwdziałania chorobom zakaźnym w USA (Centers for Disease Control) zespół amerykańskich badaczy zakończył właśnie testy owoców i warzyw istotnych dla hamowania chorób lub ułatwiających leczenie. Produkty porównywano pod względem zawartości i dostępności składników odżywczych dla organizmu człowieka. Najzdrowsza okazała się rukiew wodna, drugie miejsce zajęła kapusta pekińska, trzecie - boćwina.

Rukiew wodna, zwana również rzeżuchą wodną, zawiera niezwykle cenne dla zdrowia witaminy, m.in. znaczne ilości witaminy A (beta-karoten), E i C, a także, żelazo, potas i jod. Poprawia samopoczucie, wykazuje działanie pobudzające apetyt i wzmagające trawienie, działa żółciopędnie, leczy zaparcia i zaburzenia wątroby. Stanowi także skuteczny środek przeciw schorzeniom tarczycy.

Najważniejsze jednak, że to niepozorne warzywo działa przeciwnowotworowo. Rukiew wodna zawiera bowiem ważną substancję - izotiocyjanian fenetylu, która ma działanie antyrakowe. Regularne jedzenie rukwi obniża więc ryzyko zachorowania na raka. Warzywo powinny polubić kobiety - dieta oparta na tej roślinie wyraźnie poprawia kondycję skóry: spłyca zmarszczki, eliminuje przebarwienia i zwęża pory.

Ale uwaga - rukiew jedzona w nadmiarze może doprowadzić do podrażnienia dróg moczowych. Lekko ostry i gorzkawy smak warzywa bardzo ceniony jest przez smakoszy - rukiew szczególnie popularna jest w Normandii, w Polsce, niestety, jest niedoceniana. Jadalne są liście i młode rośliny oraz nasiona (smak mają podobny do gorczycy). Rukiew nadaje się świetnie do doprawiania sałat i sałatek, surówek, twarogów, zup, mięs, kanapek, twarogu, omletów i jaj sadzonych.

Można ją także drobno posiekać i dodać do masła, puree ziemniaczanego, klusek czy białego sosu albo podsmażyć na maśle i podawać jako jarzynę. Nasiona to przyprawa m.in. do duszonych mięs. Rukiew wodna jest rośliną dość powszechnie występującą w klimacie strefy umiarkowanej. Rośnie nad brzegami potoków i w miejscach obfitujących w wodę. Uprawiana jest w specjalnych nawadnianych kwaterach, głównie w Anglii, Holandii i Francji.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski