Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zimą jedz kolorowo! Zobacz przepisy na dania z warzyw i owoców, które Cię oczarują

opr. Magda Smoleń
Jedzenie zimą nie musi być nudne! Może być też kolorowe! Zobacz przepisy na dania z warzywami i owocami, które są dostępne także zimą. Na zdjęciu zdrowa sałatka z soczewicy i brukselki.
Jedzenie zimą nie musi być nudne! Może być też kolorowe! Zobacz przepisy na dania z warzywami i owocami, które są dostępne także zimą. Na zdjęciu zdrowa sałatka z soczewicy i brukselki.
Wbrew pozorom zimą dostępnych jest wiele wspaniałych i wartościowych odżywczo warzyw i owoców. Wzbogać posiłki o dostępne zimą całoroczne warzywa i owoce! Buraki, marchew, jabłka, gruszki, rośliny strączkowe – to tylko niektóre z nich. Przygotowane z nimi dania wspomagają układ pokarmowy i wspierają odporność, której tak potrzebujemy o tej porze roku. Zobacz przepisy na: bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka, sałatkę z soczewicy i brukselki, fasolkę po bretońsku i kakaowe ciastka z fasoli.

Maria i Jakub Paskowie, autorzy bloga Oczekując.pl i ambasadorzy kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” udowadniają, że zimowe dania mogą być naprawdę smaczne, a – co ważniejsze – także kolorowe! Zobacz przepisy na kolorowe dania z warzywami i owocami dostępnymi także zimą!

Spis treści

Bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka [PRZEPIS]

Bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka.
Bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • ok. 100 g cukru
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • 50 ml mleka
  • 50 g białej czekolady
  • 2×1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • burak duży ugotowany ok. 200 g
  • jabłko duże – 200 g
  • 4 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szczypty soli

Wykonanie
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dzielimy ją na dwie równe części i przekładamy do dwóch misek.
Pierwsza miska – kaszę miksujemy blenderem z 50 g cukru, szczyptą soli i 25 ml mleka. Jeśli jest mało słodkie, dodajemy trochę cukru. Dodajemy żółtko, 1 łyżkę oleju, mąkę i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy ponownie na gładką masę. Dodajemy posiekaną białą czekoladę i mieszamy łyżką.
Druga miska: kaszę miksujemy blenderem z pozostałą ilością cukru, solą i 25 ml mleka. Buraka i jabłko ścieramy na tarce, wrzucamy do miski. Dodajemy jajko, 1 łyżkę oleju i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy ponownie na gładką masę. Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Na spód wylewamy najpierw masę czekoladową - jasną, a na nią masę jabłkowo-buraczaną. Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 50 min. Pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku.

Sałatka z soczewicy i brukselki [PRZEPIS]

Sałatka z soczewicy i brukselki.
Sałatka z soczewicy i brukselki.

Składniki (2 porcje):

  • 3/4 szklanki soczewicy
  • ok. 400 g brukselki
  • 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej
  • duży ząbek czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka czerwona mielona
  • olej

Wykonanie
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie al dente. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plastry i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej, do zrumienienia. Dorzucamy przekrojone na połówki główki brukselki i smażymy do zrumienienia. Dorzucamy soczewicę, kukurydzę i orzechy, przyprawiamy i po chwili zdejmujemy całość z ognia. Podajemy na ciepło, ale równie smaczna będzie sałatka na zimno.

Fasolka po bretońsku [PRZEPIS]

Fasolka po bretońsku.
Fasolka po bretońsku.

Składniki (5-6 porcji):

  • 500 g ugotowanej fasoli białej typu jaś lub konserwowej (może być z puszki – potrzebne będą wtedy 2 puszki)
  • 200 g wędzonego boczku
  • ok. 200 g kiełbasy wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory krojone bez skórki (mogą być z puszki – potrzebna będzie wtedy 1 puszka)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Smażymy cebulę i czosnek na patelni do zrumienienia. Dodajemy boczek i kiełbasę, podsmażamy. Wrzucamy pomidory, redukujemy sok, dodajemy koncentrat według uznania. Wrzucamy fasolę. Przyprawiamy, mieszamy i gotowe.

Kakaowe ciastka z fasoli [PRZEPIS]

Kakaowe ciastka z fasoli.
Kakaowe ciastka z fasoli.

Składniki (14 ciastek):

  • 500 g ugotowanej czerwonej fasoli lub konserwowej (może być z puszki – potrzebna będzie wtedy 1 puszka)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki kakao do wypieków
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • opcjonalnie cukier puder

Wykonanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W misce przy użyciu blendera miksujemy na gładką masę fasolę, olej, mąkę, kakao, cukier, miód, sodę oczyszczoną, sól i mleko. Dodajemy więcej cukru, jeśli jest za mało słodkie. Dodajemy suszoną żurawinę i słonecznik. Wszystko razem mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Używając łyżki, nakładamy porcje ciasta na blachę, formując ciasteczka – pamiętaj, że ciasteczka urosną w czasie pieczenia, więc nie kładźmy ich zbyt blisko siebie. Pieczemy ok. 20 min. Studzimy przed podaniem. Możemy oprószyć cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zimą jedz kolorowo! Zobacz przepisy na dania z warzyw i owoców, które Cię oczarują - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski