Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa ogórkowa

Redakcja
Bardzo łatwy przepis podała mi kiedyś moja babcia, której ogórkowa była naprawdę wyśmienita. Kwaśna zupa może być świetną potrawą, aby uspokoić żołądek po "szaleństwach pączkowych".

Obiad czwartkowy

Składniki na 6 osób:
drób lub mięso wołowe na rosół
2 marchewki
1 pietruszka
średni seler
kawałek pora
4 średnie ogórki kiszone lub 5 mniejszych
2 łyżki masła
pół szklanki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, lubczyk
Lane kluski:
1 jajko
4 łyżeczki mąki pszennej

Z mięsa i warzyw ugotować rosół, wyjąć składniki. Na patelni przesmażyć ogórki, obrane i starte na tarce, z 2 łyżkami masła. Połączyć z czystym rosołem, dodać śmietanę, zagotować, doprawić. Pokroić marchewkę w plasterki, włożyć do zupy. Podawać z lanymi kluseczkami. Lane kluski: jajko wbić do garnuszka, dodać mąkę i utrzeć na gładką masę, jeśli wydaje się za gęste, dodać odrobinę zimnej wody, ale dosłownie kilka kropli.
Doprowadzić zupę do wrzenia, wlewać ciasto przez lejek. Gotować jeszcze 5 minut

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski