Obiad czwartkowy
Składniki na 6 osób:
drób lub mięso wołowe na rosół
2 marchewki
1 pietruszka
średni seler
kawałek pora
4 średnie ogórki kiszone lub 5 mniejszych
2 łyżki masła
pół szklanki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, lubczyk
Lane kluski:
1 jajko
4 łyżeczki mąki pszennej
Z mięsa i warzyw ugotować rosół, wyjąć składniki. Na patelni przesmażyć ogórki, obrane i starte na tarce, z 2 łyżkami masła. Połączyć z czystym rosołem, dodać śmietanę, zagotować, doprawić. Pokroić marchewkę w plasterki, włożyć do zupy. Podawać z lanymi kluseczkami. Lane kluski: jajko wbić do garnuszka, dodać mąkę i utrzeć na gładką masę, jeśli wydaje się za gęste, dodać odrobinę zimnej wody, ale dosłownie kilka kropli.
Doprowadzić zupę do wrzenia, wlewać ciasto przez lejek. Gotować jeszcze 5 minut
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?