Zupa ogórkowa

Redakcja
Bardzo łatwy przepis podała mi kiedyś moja babcia, której ogórkowa była naprawdę wyśmienita. Kwaśna zupa może być świetną potrawą, aby uspokoić żołądek po "szaleństwach pączkowych".

Obiad czwartkowy

Składniki na 6 osób:
drób lub mięso wołowe na rosół
2 marchewki
1 pietruszka
średni seler
kawałek pora
4 średnie ogórki kiszone lub 5 mniejszych
2 łyżki masła
pół szklanki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, lubczyk
Lane kluski:
1 jajko
4 łyżeczki mąki pszennej

Z mięsa i warzyw ugotować rosół, wyjąć składniki. Na patelni przesmażyć ogórki, obrane i starte na tarce, z 2 łyżkami masła. Połączyć z czystym rosołem, dodać śmietanę, zagotować, doprawić. Pokroić marchewkę w plasterki, włożyć do zupy. Podawać z lanymi kluseczkami. Lane kluski: jajko wbić do garnuszka, dodać mąkę i utrzeć na gładką masę, jeśli wydaje się za gęste, dodać odrobinę zimnej wody, ale dosłownie kilka kropli.
Doprowadzić zupę do wrzenia, wlewać ciasto przez lejek. Gotować jeszcze 5 minut

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie