Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa z bobu, zapiekane karczochy i tarta z fenkułem, czyli smaki lata na talerzu. Pomysł na letni obiad [PRZEPISY]

mad
Co na letni obiad? Zobacz przepisy na nietypowe dania. Na zdjęciu zupa z bobu.
Co na letni obiad? Zobacz przepisy na nietypowe dania. Na zdjęciu zupa z bobu. Fot. materiały prasowe
Na straganach możemy znaleźć pyszne sezonowe warzywa. Nacieszmy się nimi zanim nadejdą chłodne dni i przygotujmy oryginalne potrawy, których smak kojarzy nam się z latem. Zupa z bobu, zapiekane karczochy i tarta z fenkułem to nietypowe letnie dania, które smakują wyśmienicie.

Proponowane letnie potrawy umilą rodzinny obiad, piknik czy romantyczną kolację we dwoje, zapewnią nam dobre samopoczucie.

Karczochy zapiekane z żółtym serem [PRZEPIS]

Karczochy zapiekane z żółtym serem.
Karczochy zapiekane z żółtym serem. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 5 świeżych karczochów
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta suszonego rozmarynu
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • 100 g żółtego sera Gouda MSM Mońki
  • Sól, pieprz

Sposób przyrządzenia
Karczochy umyć, odciąć łodygi. Usunąć wierzchnie ciemnozielone liście, przeciąć każde warzywo na pół, wykroić ze środka rdzeń. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać sól, pieprz, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz rozmaryn. Wrzucić karczochy i całość lekko poddusić pod przykryciem. Po wyjęciu karczochów z rondla, odsączyć je i przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z posiekaną bazylią, a następnie posypać żółtym serem. Zapiekać w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Tarta z fenkułem i łososiem [PRZEPIS]

Tarta z fenkułem i łososiem.
Tarta z fenkułem i łososiem. Fot. materiały prasowe

Składniki na ciasto:

  • 25 dag mąki krupczatki
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na farsz:

  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 20 dag łososia wędzonego
  • 3 jajka
  • 20 dag żółtego sera Morskiego MSM Mońki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:
Mąki przesiać, wymieszać z solą i posiekanym masłem. Dodać jajko, wodę, zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ułożyć ciasto w okrągłym naczyniu, ponakłuwać widelcem i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut.
Koper włoski posiekać, łososia pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce żółty ser, wymieszać ze śmietaną i jajkami. Koper i łososia wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. pół godziny.

Zupa krem z bobu i czosnku na bazie serka topionego [PRZEPIS]

Zupa krem z bobu i czosnku na bazie serka topionego.
Zupa krem z bobu i czosnku na bazie serka topionego. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 300 gram bobu
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 l bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • 25 g sera topionego paprykowego MSM Mońki
  • Sól, pieprz
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przyrządzenia
Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odstawić do ostudzenia, następnie obrać z łupinek. Obrać ziemniaka, cebulę i marchew, pokroić je w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek, do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować przez kwadrans. Dodać bób i gotować jeszcze kilka minut, aż marchewka i ziemniaki będą zupełnie miękkie. Dodać paprykowy ser topiony. Całość zblendować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Smacznego!

Zobacz też inne przepisy na letnie dania:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zupa z bobu, zapiekane karczochy i tarta z fenkułem, czyli smaki lata na talerzu. Pomysł na letni obiad [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski