Jedz na zdrowie
Flawonoidy w żurawinie są bardzo podobne do zawartych w czerwonym winie, dlatego jej spożywanie daje doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom serca. Powstrzymuje tworzenie się zakrzepów i ma korzystny wpływ na rozszerzenie się naczyń krwionośnych. Zapobiega również utlenianiu się cholesterolu, co zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i**zapychania się naczyń krwionośnych.
Wyciąg z żurawiny zmniejsza o 60 proc. osadzanie się na dziąsłach bakterii najczęściej spotykanych w jamie ustnej, co zmniejsza zapadalność na choroby przyzębia i**dziąseł.
Substancje zawarte w żurawinie powstrzymują niektóre bakterie wywołujące choroby wrzodowe przed osadzaniem się na ściankach układu trawiennego, np. bakterii Helicobacter pylori w śluzówce żołądka.
Wyciąg z żurawiny pomaga w walce z niektórymi rodzajami grzybów wywołujących choroby skóry. **
Fot. Theta
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?