Składniki:
500 ml zakwasu na żur,
750 g mielonego mięsa cielęco - wieprzowego,
250 g wędzonego boczku,
12 jaj przepiórczych ugotowanych na twardo,
2 - 3 cebule,
4 ząbki czosnku,
4 suszone prawdziwki,
250 ml śmietany,
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, tymianek,
koperek, pieprz, sól,
1 kg ziemniaków oddzielnie ugotowanych.
Sposób przyrządzenia:
Grzybki wymoczyć i gotować do miękkości. Z mięsa, posiekanej, podsmażonej cebuli, majeranku, tymianku, soli, pieprzu i posiekanego, utartego z odrobiną soli czosnku wyrabiać i formować 12 pulpetów, a w środek każdego wkładać jajo przepiórcze. Pulpety wrzucić na wrzącą wodę i gotować 20 min., tak aby nie dopuścić do wrzenia. Wywar przecedzić. Pulpety przekrawać na pół. Do wywaru dodać pokrojone w paseczki grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, zakwas, pulpety i na końcu śmietanę. Żurek posypać zielonym koperkiem. Oddzielnie podać ugotowane ziemniaki z pokrojonym i zrumienionym boczkiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?