Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1228 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Ekspresowe jajka faszerowane tuńczykiem. Fenomenalna przystawka na Wielkanoc
Jajka można faszerować na wiele sposobów. Jednym z nich jest kremowe nadzienie z tuńczyka i odrobiny szczypiorku. Jeśli jesteś fanem ostrych smaków, możesz do...
Niestandardowy barszcz biały na święta. Dodaj popularne warzywo
Pyszny barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą to danie, które odrobinę odbiega od tego podawanego na początek śniadania wielkanocnego. Do zupy można wkroić...
Apetyczny dorsz w cieście na obiad. Zrobisz go w 30 minut
Chrupiący dorsz w cieście to szybkie i smaczne danie nie tylko do zrobienia na piątkowy obiad. Do ciasta naleśnikowego dodaję szczyptę czosnku granulowanego...
Niezawodne surówki do ryby na 11 sposobów. Z nimi obiad będzie jeszcze smaczniejszy
W piątek w wielu domach sięga się po smażonego dorsza lub pangę. Najczęściej danie podawane jest z ziemniakami. Wywodzi się to z tradycji chrześcijańskiej...
Najsmaczniejsze pasztety na Wielkanoc. Poznaj 7 sprawdzonych przepisów
Wśród tradycyjnych dań wielkanocnych nie może zabraknąć domowych pasztetów. Można zastanawiać się jaki przysmak wybrać na odświętny posiłek? Wybraliśmy 7...
Pyszny sernik z mlekiem skondensowanym. Poznaj przepis na rodzinne spotkania
Najsmaczniejszy sernik z mlekiem z puszki to niezwykły deser na wielkanocny podwieczorek. Kremowa i wilgotna masa serowa po upieczeniu nabiera delikatnej...
Najpyszniejsze ciasta czekoladowe. Poznaj 7 niezawodnych przepisów
Większość łasuchów ma swoje ulubione ciasto z czekoladą, które mógłby jeść niemal bez końca. Wśród nich są puszyste wypieki z wiśniami oraz wilgotne brownie. Do...
Fit przystawka na Wielkanoc. Oto jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami
Domowe jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami to szybka i zdrowa przekąska, którą można podać podczas śniadania wielkanocnego. Dojrzałe awokado...
Ta zapiekanka ziemniaczana zniknie w mig. Bliscy będą się zajadać
Najprostsza zapiekanka ziemniaczana powstaje z cienko pokrojonych ziemniaków zalanych śmietanką i upieczonych w formie żaroodpornej. Proponujemy urozmaicić...
Domowe keto gofry. Poznaj przepis bez grama mąki
Dieta ketogeniczna jest coraz popularniejsza. Podążając według jej zasad, nie musisz rezygnować z apetycznych placków. Mowa o keto gofrach z mąki bezglutenowej....