Kazimierz Furczoń ma "unijną" bacówkę i zajmuje się promocją produktów z mleka owczego Fot. Agnieszka Szymaszek
Kazimierz Furczoń jest chyba najbardziej rozpoznawalnym bacą z Podhala. To właśnie on promuje oscypek i inne tradycyjne produkty z mleka owczego w Polsce oraz krajach Unii Europejskiej. Był pierwszym bacą, który zyskał certyfikat UE dla produkowanego przez siebie oscypka. Bacuje od ponad 32 lat. W roku 1986 zrobił kurs bacowski. Choć jego produkty są wyrabiane według tradycyjnych receptur, pan Kazimierz jest bacą nowoczesnym - ma nawet swoją stronę internetową. Prowadzi Tatrzańsko-Beskidzką Spółdzielnię "Gazdowie".
Dwa lata temu jagnięcina podhalańska zgłoszona przez Kazimierza Furczonia z Leśnicy została wyróżniona ogólnopolską nagrodą - Perłą - przyznawaną przez Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. Wcześniej otrzymał Perłę za redykołkę - owczy ser wyrabiany w kształcie zwierząt lub serc, a w roku 2005 - za bundz. (AGN)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?