Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zakwas z buraków Pauliny Nosek...
fot. Paulina Nosek

Buraki. TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników. Barszcz czerwony to dopiero początek buraczanej uczty! [PRZEPISY]

Zakwas z buraków Pauliny Nosek
 
Składniki
 4 średniej wielkości buraki 
1 główka czosnku 
2 łyżki kminku 
1 łyżka miodu 
1 l przegotowanej wody 
pół łyżeczki soli 
 
Wykonanie 

Kminek rozetrzeć z solą oraz posiekanymi ząbkami czosnku. Buraki obrać, umyć i pokroić w plasterki. 
Ułożyć na dnie ceramicznego naczynia mniej więcej jednego buraka, dać 1/4 przypraw z moździerza, ponownie buraki i przyprawy, aż do skończenia składników. 
W lekko ciepłej wodzie rozpuścić miód i całość zalać.  
Odstawić na tydzień w chłodne i przewiewne miejsce, każdego dnia mieszać drewnianą łyżką i zbierać wierzchnią piankę. Następnie odcedzić, zlać do butelek i trzymać w lodówce. Można pić sam zakwas, jest bardzo zdrowy, można też wykorzystać do ugotowania barszczu czerwonego.

Zobacz również

Bartłomiej Kucharczyk odchodzi z Urzędu Miasta Włocławek. Zdjęcia

NOWE
Bartłomiej Kucharczyk odchodzi z Urzędu Miasta Włocławek. Zdjęcia

Gmina Kazanów z dofinansowaniem na doposażenie dwóch szkół i oddziału przedszkolnego

Gmina Kazanów z dofinansowaniem na doposażenie dwóch szkół i oddziału przedszkolnego

Polecamy

Burze z gradem na koniec majówki! Alert dla Krakowa i Małopolski

Burze z gradem na koniec majówki! Alert dla Krakowa i Małopolski

Jastrzębski Węgiel spełni marzenia i wygra Ligę Mistrzów? Gdzie i o której obejrzeć?

Jastrzębski Węgiel spełni marzenia i wygra Ligę Mistrzów? Gdzie i o której obejrzeć?

Siódme kolejne pole position Verstappena

Siódme kolejne pole position Verstappena