MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Carpaccio z buraka Iwona Borowiec...
fot. Iwona Borowiec

Buraki. TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników. Barszcz czerwony to dopiero początek buraczanej uczty! [PRZEPISY]

Carpaccio z buraka Iwona Borowiec

Składniki
4 małe buraki
duża garść rukoli
ser kozi (może być roladka)
orzechy włoskie
2 łyżki oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
sól
pieprz
łyżeczka octu balsamicznego
cytryna
miód

Wykonanie
Buraki umyć i w mundurkach owinąć w folię aluminiową. Piec ok. godziny w 200 stopniach. Zrobić test widelcem - jeśli da się go bez oporu wbić w buraki, to znaczy, że są gotowe. Pozostawić buraki do ostudzenia.
Przygotować sos: wymieszać oli­wę, ocet balsamiczny, sok cytrynowy i miód, tak, by nam smakowało. Doprawić. Na talerzach układać kołderkę z rukoli, na to bardzo cienkie plasterki obranych uprzednio buraków, kawałki sera koziego i rozdrobnione orzechy włoskie.
Całość polewać sosem i zajadać z bagietką.

Zobacz również

Oprawa kibiców KSZO 1929 i Staru na derbach w trzeciej lidze. Były race [FOTO]

Oprawa kibiców KSZO 1929 i Staru na derbach w trzeciej lidze. Były race [FOTO]

Piknik militarny na lotnisku w Pile

Piknik militarny na lotnisku w Pile

Polecamy

Perfekcyjna, złota Zwolińska! Wielki dzień Polek na ME w Lublanie

Perfekcyjna, złota Zwolińska! Wielki dzień Polek na ME w Lublanie

W Skawinie bieg dla dzieci, dorosłych, rolkarzy i kijkarzy

W Skawinie bieg dla dzieci, dorosłych, rolkarzy i kijkarzy

Okupacja "Kamionki". Postęp w rozmowach studentów z władzami uczelni

Okupacja "Kamionki". Postęp w rozmowach studentów z władzami uczelni