6 z 11
Poprzednie
Następne
Buraki. TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników. Barszcz czerwony to dopiero początek buraczanej uczty! [PRZEPISY]
Carpaccio z buraka Iwona Borowiec
Składniki
4 małe buraki
duża garść rukoli
ser kozi (może być roladka)
orzechy włoskie
2 łyżki oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
sól
pieprz
łyżeczka octu balsamicznego
cytryna
miód
Wykonanie
Buraki umyć i w mundurkach owinąć w folię aluminiową. Piec ok. godziny w 200 stopniach. Zrobić test widelcem - jeśli da się go bez oporu wbić w buraki, to znaczy, że są gotowe. Pozostawić buraki do ostudzenia.
Przygotować sos: wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, sok cytrynowy i miód, tak, by nam smakowało. Doprawić. Na talerzach układać kołderkę z rukoli, na to bardzo cienkie plasterki obranych uprzednio buraków, kawałki sera koziego i rozdrobnione orzechy włoskie.
Całość polewać sosem i zajadać z bagietką.