Sezon truskawkowy w pełni! A czy jest coś lepszego od ciasta z truskawkami z pyszną kruszonką? Poniżej najdziecie przepisy na rewelacyjne placki z truskawkami i chrupiącą kruszonką!
- Drożdżowe ciasto truskawkowe z kruszonką
- Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
- Szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką
- Ciasto ucierane z truskawkami, jabłkami i kruszoną
- Słodkie bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Drożdżowe ciasto truskawkowe z kruszonką [PRZEPIS]

Składniki
- 350 g mąki (100 g do kruszonki)
- 30 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki masła (3 stopione + reszta do kruszonki)
- żółtko
- szczypta soli
- 300 g truskawek
- 40 g cukru pudru
Wykonanie
Podgrzać mleko. W misce wymieszać pokruszone drożdże, pół łyżki mąki i pół łyżki cukru. Rozpuścić niewielki kawałek masła. Ciepłym mlekiem zalać drożdże, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia (ok. 5-8 min). Mąkę przesiać z solą i cukrem. Wlać drożdże i wymieszać. Po połączeniu składników dodać dwie łyżki rozpuszczonego masła. Zagnieść i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Truskawki wymyć. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Zostawić na 20 min pod przykryciem.
Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę, łącząc składniki. Na ciasto wyłożyć truskawki pokrojone w połówki. Truskawki posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut (do suchego patyczka).
Przepis Aleksandry Faiks
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką [PRZEPIS]

Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 duży gęsty jogurt naturalny (ok. 350 g)
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- ok. 250 g truskawek
Składniki na kruszonkę
- 60 g mąki
- 30 g cukru
- 30 g masła
Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki (wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej). Całość miksować chwilkę aż się składniki jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo miksować to może wyjść zakalec!
Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlać ciasto, wbić truskawki, najlepiej przecięciem do góry aby nie puściły od razu za dużo soku i wtedy ciasto powinno nam ładnie urosnąć. Wierzch posypać rozrobioną kruszonkę, wyrównać ją równomiernie palcami. Piec około 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem.
Przepis Joanny Kądziołki
Szybie ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
- 1 jajko
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 1 kopiasta szklanka mąki tortowej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
Dodatkowo:
25 dag truskawek
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto wyłożyć na tortownicę o średnicy 22 cm, wyrównać.
Truskawki obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć na cieście.
Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek
Ciasto ucierane z truskawkami, jabłkami i kruszoną [PRZEPIS]

Składniki na tortownicę o średnicy 24-26cm
- 200 g margaryny
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 200 g mąki tortowej
- 2 budynie waniliowe
- 5 łyżek mleka
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu + 2 łyżeczki mąki
- 1 płaska łyżka kakao
- 100 g rodzynek
- 1 jabłko
- kilka kropel olejku waniliowego
- około 40 małych truskawek
- cukier puder do posypania
Składniki na kruszonkę:
- 10 dag masła
- 10 dag cukru kryształu
- 20 dag mąki pszennej
Wykonanie
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Przelewamy do miksera, dodajemy mleko oraz cukier puder. Mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy po jednym jajku.
Składniki suche: mąkę, budynie, proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy. Dodajemy stopniowo do ucieranego ciasta. Na końcu wlewamy kilka kropel olejku waniliowego.
Z przygotowanego ciasta odlewamy około 1/3, dodajemy do niej kakao, mieszamy. Do pozostałych 2/3 dodajemy rodzynki. Na wyłożoną papierem tortownicę wylewamy najpierw ciasto ciemne i wyrównujemy. Na to nakładamy ciasto jasne z rodzynkami.
Jabłko obieramy, usuwamy środek i dzielimy na ok. 16 części. Do miski wsypujemy mąkę i cynamon, wrzucamy jabłka i mieszamy, tak by się delikatnie "oblepiły". Nadmiar mąki zdmuchujemy.
Podobnie robimy z truskawkami. Owoce układamy obok siebie, wbijając je lekko w ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
Kruszonkę przygotowujemy po włożeniu ciasta do piekarnika. Składniki zagniatamy ze sobą i wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Wyciągamy, ścieramy na grubych oczkach tarki, po czym rozłożone na folii spożywczej ponownie wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Kruszonką posypujemy podpieczone wcześniej ciasto. Pieczemy kolejne 30 minut. Możemy sprawdzić wykałaczką, jeśli nie jest mokra, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Uważajmy tylko, by nie natrafić na owoc, bo wtedy się nie wyznamy. Wyciągamy, studzimy i podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis Joanny Tokarz
Słodkie bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką [PRZEPIS]

Składniki na 12 bułek:
- 1/2 kg mąki tortowej
- 3,5 dag drożdży
- 250 ml mleka 3,2%
- 10 dag cukru kryształu
- 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 5 dag margaryny
- 2 żółtka
- 10 drobno posiekanych truskawek (świeżych lub mrożonych)
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę
- 50 g cukru kryształu
- 50 g margaryny
- 100 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 3 łyżki oleju do nacierania dłoni
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy wraz z pokruszonymi drożdżami oraz cukrami. Mąkę przesiewamy, tłuszcz topimy, studzimy i dodajemy do mąki wraz z rozczynem z mleka i drożdży. Wbijamy 3 żółtka, dodajemy szczyptę soli i pokrojone truskawki. Całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Tłustymi dłońmi formujemy na kształt bułeczki i układamy na okrągłej blasze robiąc kilkucentymetrowe odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka.
Kruszonka: Cukier, margarynę i mąkę łączymy ze sobą. Odkładamy na 5 minut do zamrażarki. Następnie startą kruszonką posypujemy bułki. Wyrośnięte bułki wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut (czas zależy tak naprawdę od możliwości naszego piekarnika). Ciepłe przekładamy na kratkę.
Przepis Joanny Tokarz
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?