Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto z truskawkami, masą śmietanową i galaretką „owocowa mgiełka”. W sam raz na upały [PRZEPIS]

mad
Ciasto z truskawkami, masą śmietanową i galaretką „owocowa mgiełka”.  Zobacz przepis.
Ciasto z truskawkami, masą śmietanową i galaretką „owocowa mgiełka”. Zobacz przepis. Fot. Katarzyna Jaworek
To ciasto z truskawkami jest lekkie i orzeźwiające. Doskonałe na upalne dni. Zobacz przepis naszej Czytelniczki.

Sezon na truskawki w pełni. Polecamy przepis na pyszne ciasto z truskawkami, masą śmietanową i galaretką „owocowa mgiełka”. W sam raz na upały.

Ciasto z truskawkami, masą śmietanową i galaretką „owocowa mgiełka” [PRZEPIS]


SKŁADNIKI:
Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżki proszku do pieczenia
  • ½ łyżki octu
  • 1 łyżeczka barwnika czerwonego w proszku

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan fixu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • ½ słoika dżemu wiśniowego
  • 300 g truskawek
  • 1 kiść winogrona ciemnego
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodawać olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz barwnik. Ciasto przelać na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Przestudzony biszkopt posmarować dżemem wiśniowym.
2. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem z śmietan fixem. Dodać cukry waniliowe oraz tężejącą żelatynę. Ubić. Masę wyłożyć na biszkopt. Wyrównać i odstawić do stężenia.
3. Truskawki obrać z szypułek. Winogron obrać z kiści. Owoce ułożyć na masie śmietanowej. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylać na owoce na cieście. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski