Co zamiast foliowej torebki? Sprawdź, w co pakować żywność, żeby nie szkodzić zdrowiu i być bardziej eko

Monika Góralska
Monika Góralska
Plastik z opakowań wraz z żywnością przenika do krwi i dociera do każdej komórki w organizmie, co może prowadzić do rozwoju wielu chorób. Zamiast plastiku i folii używaj zdrowszych, naturalnych i biodegradowalnych opakowań. Sprawdź w galerii w co zapakować żywność.
Plastik z opakowań wraz z żywnością przenika do krwi i dociera do każdej komórki w organizmie, co może prowadzić do rozwoju wielu chorób. Zamiast plastiku i folii używaj zdrowszych, naturalnych i biodegradowalnych opakowań. Sprawdź w galerii w co zapakować żywność. amnat jomjun/gettyimages.com
Z plastikowych opakowań i foliowych torebek korzystamy na co dzień. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że razem z wodą z plastikowej butelki czy kanapką zapakowaną w folię spożywamy miliony drobinek mikroplastiku. Te maleńkie cząsteczki mogą być przyczyną nowotworów, otyłości czy zaburzeń pracy serca. Bycie eko to już nie tylko moda, ale konieczność, jeśli chcesz zadbać o zdrowie swoje i swoich najbliższych. Zobacz, czym zastąpić foliowe torebki i w co zapakować żywność, aby zmniejszyć zużycie plastiku i żyć zdrowiej.

Spis treści

Czym jest plastik i jak powstaje?

Plastik, czyli syntetyczne tworzywa sztuczne, nazywane tworzywami polimerowymi powstaje z paliw kopalnych, a przede wszystkim z ropy naftowej. W wyniku jej rozkładu powstają węglowodory takie jak m.in. etylen, propylen i butylen, a z nich produkowany jest politereftalan etylenu (PET), polipropylen (PP) czy polietylen (Pe). Z tych tworzyw powstają nie tylko torebki foliowe i plastikowe butelki czy pojemniki na żywność, ale też sztućce, ubrania, zabawki dla dzieci czy sprzęty domowe.

Zobacz też: Bidony siedliskiem bakterii. Wielorazowe butelki mają ich więcej niż klozet. Zobacz szokujące wyniki badań i sprawdź, jak zapobiec zatruciu

Wyprodukowanie jednej foliowej torebki trwa zaledwie kilka sekund, użytkowanie jej zwykle ogranicza się do 20-30 minut, bo jest ona potrzebna tylko po to, aby przynieść zakupy do domu. Jednak taka foliowa reklamówka rozkłada się nawet 400 lat. W tym czasie zalega na wysypiskach śmieci lub trafia do gleby, rzek i mórz, gdzie zagraża nie tylko zwierzętom, ale też ludziom.

Sprawdź również: „Ekościema” – nie daj się oszukać. Nie wystarczy eko, bio i organic. Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Foliowe i plastikowe opakowania uwalniają drobiny mikroplastiku do środowiska, ale też do żywności podczas kontaktu z nią. Szczególnie podczas zgniatania, podgrzewania czy jedzenia z plastikowych pojemników, w które pakowane są gotowe dania przeznaczone do podgrzania w piekarniku czy mikrofalówce. Dodatkowo cząsteczki mikroplastiku z uszkodzonych lub rozkładających się opakowań unoszą się także w powietrzu i są przez nas wdychane oraz trafiają do gleby i wody pitnej, którą spożywamy.

Plastikowe opakowania i torebki foliowe szkodliwe dla zdrowia

Używanie plastiku nie jest obojętne dla naszego zdrowia. Szczególnie pakowanie żywności w foliowe reklamówki czy plastikowe lub styropianowe pojemniki sprawia, że drobiny mikroplastiku przedostają się do jedzenia, a więc zjadamy je wraz z naszym daniem.

Cząsteczki te są bardzo małe, dzięki czemu swobodnie przedostają się do krwi, wraz z którą trafiają do każdej komórki w naszym ciele oraz do wszystkich narządów. Badanie opublikowane w 2022 r. pozwoliło wykryć obecność cząstek o wielkości zaledwie 0,0007 mm w ludzkiej krwi. W badanych próbkach znaleziono plastik PET powszechnie używany do produkcji butelek na wodę i napoje, a także polistyren, czyli popularny styropian oraz polietylen, z którego wykonane są plastikowe torby na zakupy.

We wcześniejszym badaniu z 2021 roku naukowcy wykryli drobiny mikroplastiku w smółce noworodków, co oznacza, że maluszki te były narażone na działanie plastiku już w łonie matki. Odkryto również, że przygotowywanie mleka dla niemowląt w plastikowych butelkach uwalnia do niego miliony mikroskopijnych cząsteczek plastiku, znacznie mniejszych niż szerokość ludzkiego włosa. Drobiny te dzieci połykają wraz z jedzeniem.

Do tej pory odkryto, że krążące w organizmie cząsteczki plastiku negatywnie oddziałują na jego funkcje. Jedno z badań wykazało, że mikroplastiki mogą łączyć się z czerwonymi krwinkami i ograniczać ich zdolność do transportu tlenu. Krążąc w organizmie i prawdopodobnie kumulując się w organach, powodują szereg negatywnych skutków takich jak:

  • stany zapalne,
  • nowotwory,
  • alergie,
  • zaburzenie równowagi hormonalnej,
  • problemy z płodnością,
  • spadek odporności organizmu,
  • choroby układu nerwowego,
  • zaburzenia pracy serca,
  • otyłość,
  • cukrzyca.

Czym zastąpić torebki foliowe? W co pakować żywność?

Plastik towarzyszy nam na każdym kroku, wystarczy rozejrzeć się dookoła, a na pewno znajdziemy wokół siebie mnóstwo plastikowych przedmiotów, chociażby takich jak plastikowe butelki na wodę, pojemniki na żywność, jednorazowe kubki do kawy, a nawet długopisy czy zabawki dla dzieci. Nie jesteśmy w stanie pozbyć się go całkowicie, ale możemy znacznie ograniczyć używanie go, zamieniając plastikowe opakowania na te z materiałów naturalnych i biodegradowalnych wielokrotnego użytku.

23 stycznia obchodzony jest Dzień bez Opakowań Foliowych, dlatego warto podjąć wyzwanie i od tego momentu stopniowo zmniejszać używanie plastiku.

Tym zastąpisz plastikowe i foliowe opakowania na żywność!

Uzupełnij domową apteczkę

kup najtaniej

Domowa Apteczka

Domowa Apteczka Apetyt Stop 30 tabletek

7,80 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz

Materiał oryginalny: Co zamiast foliowej torebki? Sprawdź, w co pakować żywność, żeby nie szkodzić zdrowiu i być bardziej eko - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie