W konkursowe szranki zaproszono uczniów szkół podstawowych i gimnazjów oraz organizacje i placówki kulturalne powiatu myślenickiego. Zadaniem uczestników było przygotowanie opisu świąt oraz regionalnych przepisów kulinarnych. W kategorii na najciekawszy przepis kuchni regionalnej zwyciężyła praca: "Stara kuchnia węglowska" przygotowana przez uczniów Zespołu Placówek Oświatowych w Węglówce, a prezentująca smakołyki kuchni lokalnej. Drugie miejsce przyznano pracom: "Przepisy w naszym rejonie" Małgorzaty Piekarz i Katarzyny Grabowskiej oraz "Potrawy wigilijne" Kamili Skałki z Trzemeśni. Trzecie miejsce przypadło w udziale Iwonie Aleksandrowicz z SP numer 3 w Myślenicach za "Przepisy z regionu krakowskiego".
W kategorii na najciekawszy opis święta regionalnego główną nagrodę zdobyła praca pt.: "Jak czcimy nasz chleb powszedni" uczniów z SP w Nowej Wsi. Drugie miejsce otrzymała Gabriela Górka z SP w Trzemeśni za pracę dotyczącą obrzędów bożonarodzeniowych. Jury zdecydowało, że trzecie miejsce w tej kategorii nie zostanie przyznane, natomiast rozdało aż cztery wyróżnienia. - Uczestnikom, jak i ich opiekunom składamy gorące podziękowania za trud włożony w przygotowanie prac konkursowych. Mamy nadzieję, że poświęcony czas dał im wiele radości i przypomniał o bogatej tradycji naszego regionu - powiedział prezes fundacji Brzezina Jakub Piątek. Konkurs dofinansowała Polsko-Amerykańska Fundacja Wolności.
MH
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?