Czernichów. Jak produkuje się legendarną lisiecką?

Ewa Tyrpa
Ewa Tyrpa
Produkujemy lisiecką według receptury sprzed ponad 80 lat  - mówi WŁADYSŁAW WOLAREK z Konsorcjum Producentów Kiełbasy Lisieckiej.
Produkujemy lisiecką według receptury sprzed ponad 80 lat - mówi WŁADYSŁAW WOLAREK z Konsorcjum Producentów Kiełbasy Lisieckiej.
Produkujemy lisiecką według receptury sprzed ponad 80 lat - mówi WŁADYSŁAW WOLAREK z Konsorcjum Producentów Kiełbasy Lisieckiej.

- Kiełbasa lisiecka ma swoją markę, znajduje się na liście produktów regionalnych i jest chroniona w Unii Europejskiej…

- Może być produkowana tylko w gminie Czernichów, gdzie jest najwięcej zakładów masarskich oraz w gminie Liszki. To rejon, który można nazwać zagłębiem masarskim. Ja sam przez wiele lat uczyłem się tego zawodu w miejscowej masarni Gminnej Spółdzielni.

- Znak jest zastrzeżony tylko dla firm skupionych w Konsorcjum Producentów Kiełbasy Lisieckiej…

- Walka o niepodrabianie tej kiełbasy nie była łatwa. Duże zasługi ma w tym nieżyjący Stanisław Mądry, który bardzo angażował się w tworzenie Konsorcjum i rejestrację kiełbasy jako produktu regionalnego. Poświęcił na to wiele czasu i energii. Przecież my wszyscy byliśmy konkurentami, a on nas łączył z sobą. Chylimy przed nim czoło. Ze Staszkiem znałem się się od lat, bo razem pracowaliśmy w geesowskiej masarni i mieliśmy podobne doświadczenie w tej branży.

- Prezesurę w Konsorcjum po Panu Stanisławie ma przejąć jego córka Danuta Jeruzalska...

- Nie może być inaczej. Już po wstępnym spotkaniu w tej sprawie członkowie Konsorcjum jednogłośnie opowiedzieli się za córką Staszka. Ustalamy termin i niebawem zorganizujemy zebranie, by formalnie przeprowadzić wybory.

- Zdradzi Pan recepturę lisieckiej, zwaną legendą w tej branży?

Jest bardzo prosta: dobrej jakości mięso wieprzowe, przyprawy: sól, czosnek i pieprz oraz wędzenie w tradycyjnej wędzarni.

- Gdzie masarnie kupują takie mięso? Wydaje się, że już go nie ma?

- Produkujemy kiełbasę lisiecką z najwyższej jakości mięsa wieprzowego. Wykorzystujemy min. potencjał naszych lokalnych rolników. Ja osobiście zawarłem umowę z okolicznymi rolnikami którym dzierżawię moje pole, a oni hodują trzodę, którą później od nich kupuję. Hodowla lokalnych rolników nie jest chowem przemysłowym przez co smak tego mięsa i jakość jest zdecydowanie lepsza od tego sprawdzanego zza granicy. Dlatego taka kiełbasa musi kosztować, a my i tak sprzedajemy ją w rozsądnych cenach. Gramy uczciwie i współpracujemy z hodowcami, którzy muszą mieć zagwarantowany skup. Ja mam zakontraktowane mięso u rolników już do września...

- Widząc kolejki do stoiska z wędliną konsorcjum na Święcie Kiełbasy Lisieckiej, odnosi się wrażenie, że lisiecka cieszy się powodzeniem…

- Jednak to niewielka skala, choć lisiecka to legenda. Jest produkowana tą samą metodą według tej samej receptury od ponad 80 lat. Jednak w rzeczywistości ludzie kupują więcej tańszych kiełbas, które też wytwarzamy z dobrego mięsa, na przykład kiełbasę Tradycyjnie Wyrabianą właśnie z chłopskich świń produkowaną taką samą metodą jak dawniej na wsi. Ale konkurencja na tym rynku jest niemała i trudno jest się przebić. Na pewno żaden zakład masarski nie utrzymałby się tylko z produkcji samej lisieckiej. Tym bardziej, że mocno odczuwamy rosnące koszty funkcjonowania firm. Drożeją media, rosną koszty pracowników.

- Co jeszcze jest bolączką producentów wędlin tradycyjnych?

- Ostatnio plany Unii Europejskiej wprowadzenia zakazu wędzenia wędlin tradycyjnych drewnem, a więc przekreślenia i pozbycia się naszej polskiej tradycji masarskiej. A tym samym pozbawienie naszych konsumentów dostępu do super jakości naszych wędlin na rzecz zagranicznych....niekoniecznie dobrych smaków.

- Chodzi o benzopiren?

- Tak. Ostatnio sprawa ta trochę przycichła. Jako pierwszy w pomoc nam i zwołanie komisji sejmowej zaangażował się minister Andrzej Adamczyk. Także bardzo popierał nas wicepremier Jarosław Gowin. Wiadomo, że benzopiren znajduje się w wielu innych produktach np. owocach, warzywach, rybach. W wędzonych wędlinach po zdjęciu skórki wszystkie normy są spełniane. Sami konsumenci wolą jeść wędliny wędzone tą metodą, niż chemicznie przygotowywane w urządzeniach.

- Corocznie uczestniczy Pan w Święcie Kiełbasy Lisieckiej organizowanym wspólnie z gminą…

- To ważne dla nas święto, nie tylko jak forma promocji naszych produktów, ale integrowania się ludzi i dobrej zabawy.

WIDEO: Barometr Bartusia: Ekonomiści są niepotrzebni i mogłaby nami rządzić małpa?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie