Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z bakłażanem i kozim serem, kluski leniwe z szafirem oraz sałatka z pieczonym burakiem i serem pijana koza. Tak gotuje szef kuchni

opr. Magda Smoleń
Ser, podobnie jak pieczywo, jest nieodłącznym elementem na naszych stołach, ale jego prawdziwa wartość często pozostaje nieodkryta. Polskie sery, zwłaszcza te produkowane w sposób tradycyjny i rzemieślniczy, odzwierciedlają bogactwo regionalnych smaków i kulturowe dziedzictwo Polski. Zobacz, co można z nich przygotować.
Ser, podobnie jak pieczywo, jest nieodłącznym elementem na naszych stołach, ale jego prawdziwa wartość często pozostaje nieodkryta. Polskie sery, zwłaszcza te produkowane w sposób tradycyjny i rzemieślniczy, odzwierciedlają bogactwo regionalnych smaków i kulturowe dziedzictwo Polski. Zobacz, co można z nich przygotować. Fot. materiały prasowe
Polska kuchnia kryje w sobie niesamowitą różnorodność smaków, tekstur oraz wyjątkowych regionalnych produktów, wśród których na szczególną uwagę zasługują… sery! Zbliżający się Dzień Miłośników Sera to doskonała okazja, aby docenić te niepozorne wyroby i odkryć, jak mogą wzbogacić nasze potrawy. Zobacz przepisy szefa kuchni na pierogi z bakłażanem i kozim serem, kluski leniwe z szafirem oraz sałatkę z pieczonym burakiem i serem pijana koza.

Spis treści

Polskie sery, choć na pierwszy rzut oka niepozorne, to lokalny specjał, który dodaje daniom niepowtarzalnego charakteru. Można je znaleźć, odwiedzając lokalne targi, poszukując w małych sklepach z delikatesami, a także kupując online. A warto po nie sięgnąć choć raz, ponieważ ich oryginalny smak i wyjątkowość są nie do zastąpienia!

Polskie sery grzechu warte

Ser, podobnie jak pieczywo, jest nieodłącznym elementem na naszych stołach, ale jego prawdziwa wartość często pozostaje nieodkryta. Polskie sery, zwłaszcza te produkowane w sposób tradycyjny i rzemieślniczy, odzwierciedlają bogactwo regionalnych smaków i kulturowe dziedzictwo Polski. A to dlatego, że tradycyjne metody wytwarzania serów przekazywane były z pokolenia na pokolenie, a każdy region kraju rozwijał swoje unikalne receptury i techniki serowarskie. To produkt unikalny zarówno pod względem smaku, jak i wyrobu, gdzie każda partia tworzona z dala od przemysłowej rutyny, jest nieco inna.

– Mamy naprawdę wiele do zaoferowania w kategorii serów – od delikatnej goudy i długodojrzewającego bursztynu, po intensywne sery pleśniowe. I choć wiele z nich nie jest jeszcze powszechnie dostępnych w każdym sklepie, to polskie sery zagrodowe, tworzone w serowarniach rozsianych po całej Polsce, brylują na światowych konkursach, takich jak World Cheese Awards, gdzie doceniane są nie tylko za smak, ale i naturalność. Wspaniale komponują się z wieloma potrawami, wzbogacając ich smak. Warto je poznawać, próbować i na własnej skórze sprawdzić, jakie pyszności można z nich przygotować, do czego jak najbardziej zachęcam! – przekonuje Paweł Suchenek, szef kuchni restauracji Nova Wola i autor książki z przepisami kuchni polskiej „Smaki Domu. Polskie przepisy na cztery pory roku”.

Pierogi z bakłażanem i kozim serem

Pierogi z bakłażanem i kozim serem.
Pierogi z bakłażanem i kozim serem.

Składniki na ciasto:

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • łyżka oleju roślinnego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 bakłażan (pokrojony w kostkę)
  • 200 g koziego sera (pokrojonego w kostkę)
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • do smaku: sól i pieprz
  • opcjonalnie: posiekane świeże zioła (tymianek, bazylia)

Sos:

  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki świeżo posiekanej mięty
  • do smaku: sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Żeby przygotować ciasto na pierogi, w dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajko, ciepłą wodę i olej roślinny. Składniki wyrabiaj, aż masa stanie się jednolita i elastyczna. Następnie przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
Przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej olej. Smaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie i nabiorą lekko złocistego koloru. Dodaj pokrojonego bakłażana i smaż do miękkości. Na patelnię dołóż koziego sera i mieszaj, dopóki się nie rozpuści. Nadzienie odstaw do wystygnięcia.
W tym czasie rozwałkuj ciasto, a następnie za pomocą szklanki (lub foremki do pierogów) wytnij z niego kółka. Każdy krążek napełnij łyżką nadzienia, złóż na pół, formując półksiężyce i dokładnie sklej brzegi. Pierogi wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi podsmaż na patelni z odrobiną masła, aż się zarumienią. Wymieszaj jogurt z posiekaną miętą, dopraw solą oraz pieprzem. Gorące, podsmażone pierogi polej miętowym sosem jogurtowym.

Kluski leniwe z szafirem

Kluski leniwe z szafirem.
Kluski leniwe z szafirem.

Składniki na ciasto:

  • 500 g twarogu (sera białego)
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka soli

Do podania:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • ser szafir (starty)
  • opcjonalnie: cynamon

Sposób przygotowania:
W misce połącz twaróg, jajko, mąkę i sól. Wyrabiaj składniki, aż ciasto będzie jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej mąki.
Na posypanym mąką blacie (lub stolnicy) uformuj z ciasta podłużne wałki o grubości ok. 2 cm. Kolejno odcinaj kawałki o długości ok. 2 cm. Leniwe wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź. W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier i mieszaj do jego rozpuszczenia. Leniwe podawaj z masłem i startym serem szafir.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem pijana koza

Sałatka z pieczonym burakiem i serem pijana koza.
Sałatka z pieczonym burakiem i serem pijana koza.

Składniki:

  • 150 g sera pijana koza (pokrojonego w kostkę)
  • 100 g rukoli
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • do smaku: sól i pieprz
  • opcjonalnie: ¼ szklanki kiełków rzodkiewki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Na pieczone buraki:

  • 3 duże buraki (obrane i pokrojone w kostkę),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • do smaku: sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W misce wymieszaj pokrojone buraki z oliwą z oliwek, miodem, solą i pieprzem. Buraki rozłóż na blaszce, a następnie piecz przez ok. 25-30 minut do momentu, aż staną się miękkie i lekko zarumienione. W dużej misce połącz ze sobą buraki, ser, rukolę, orzechy włoskie i kiełki rzodkiewki. W małej miseczce wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, miód i dopraw solą oraz pieprzem.
Polej sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki. Danie podawaj na zimno lub lekko schłodzone.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pierogi z bakłażanem i kozim serem, kluski leniwe z szafirem oraz sałatka z pieczonym burakiem i serem pijana koza. Tak gotuje szef kuchni - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski