Potrzebna sól
Zwykła sól kuchenna, oprócz podkreślania smaku potraw ma jeszcze inne właściwości:
\ Utrzymuje świeżość mleka
\ Wydobywa zapach z gotujących się jabłek, zmiękcza je szybciej.
\ Przyspiesza ubijanie śmietany i białek na krem.
\ Dodaje smaku kawie i herbacie.
\ Odkwasza rabarbar i pozwala na użycie mniejszej ilości cukru.
\ Podnosi smak czekoladowy w kremach i tortach.
\ Dodaje smaku melonom, pomarańczom i grapefruitom.
\ Zapobiega pękaniu jajek gotowanych
Dzienne zapotrzebowanie na chlorek sodowy wynosi około 5 g. Dieta współczesnego człowieka dostarcza kilkukrotnie większą ilość soli. Sól jest obecna w większości produktów spożywczych, jak choćby chleb, masło, sery, wędliny itp. Szacuje się, że dzienne spożycie soli w Polsce w przeliczeniu na osobę wynosi ok. 20 g
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?