MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czy wiesz, że...

Redakcja
Sól kuchenna jest głównym źródłem jonów Na+ i Cl- dla organizmów zwierzęcych i ludzi. Jony Na+ odgrywają kluczową rolę w wielu procesach fizjologicznych od gospodarki wodnej, przez utrzymywanie stałego ciśnienia krwi, po działanie układu nerwowego. Stąd spożywanie soli kuchennej jest niezbędne do życia.

Potrzebna sól

Zwykła sól kuchenna, oprócz podkreślania smaku potraw ma jeszcze inne właściwości:
\ Utrzymuje świeżość mleka
\
Wydobywa zapach z gotujących się jabłek, zmiękcza je szybciej.
\ Przyspiesza ubijanie śmietany i białek na krem.
\
Dodaje smaku kawie i herbacie.
\ Odkwasza rabarbar i pozwala na użycie mniejszej ilości cukru.
\
Podnosi smak czekoladowy w kremach i tortach.
\ Dodaje smaku melonom, pomarańczom i grapefruitom.
\
Zapobiega pękaniu jajek gotowanych
Dzienne zapotrzebowanie na chlorek sodowy wynosi około 5 g. Dieta współczesnego człowieka dostarcza kilkukrotnie większą ilość soli. Sól jest obecna w większości produktów spożywczych, jak choćby chleb, masło, sery, wędliny itp. Szacuje się, że dzienne spożycie soli w Polsce w przeliczeniu na osobę wynosi ok. 20 g

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski